Evenimentul Zilei > Actualitate > Militarii americani au defilat, la Constanţa, de Ziua Forţelor Terestre
Militarii americani au defilat, la Constanţa, de Ziua Forţelor Terestre

Militarii americani au defilat, la Constanţa, de Ziua Forţelor Terestre

Militarii Brigăzii 9 Mărăşeşti au sărbătorit Ziua Forţelor Terestre la Constanţa în compania militarilor americani de la Baza Mihail Kogălniceanu. Două plutoane de militari ai SUA au defilat alături de sutele de militari constănţeni, ofiţerii americani susţinând că asemenea evenimente se celebrează şi la ei.

Ceremoniile militare au avut loc în central oraşului, la Monumental Eroilor de Infanterie căzuţi în primul război mondial. Militarii americani au depus coroane de flori, au ascultat, nemişcaţi, slujba religioasă şi evocarea eroilor, iar la final au defilat, în sunet de fanfară, alături de cadrele militare ale Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti”. Sute de localnici, autorităţi, elevi şi cadre militare în rezervă au admirat ceremonia militară.

Ideea invitării militarilor americani la Ziua Forţelor Terestre, al căror patron spiritual este Sfântul Gheorghe, aparţine generalului de brigadă Adrian Soci, comandantul Brigăzii 9 Mărăşeşti. “Am zis să îi avem alături de noi, nu numai la exerciţiile pe care le desfăşurăm în poligoanele de tragere. Am considerat că este normal să fie prezenţi şi la sărbătoare. Asta face diferenţa între ce se întâmplă la Constanţa şi ce se întâmplă în alte garnizoane din România”, a declarat generalul Adrian Soci.

Militarii americani spun că în SUA au mai multe sărbători în care sunt omagiaţi eroii. “Avem evenimente similare în SUA, cum sunt Ziua Veteranilor sau Ziua Independenţei. Nu sunt mari diferenţe. Îi omagiem pe camarazii căzuţi în luptă, defilăm cu fanfare pe străzi, ne adunăm apoi şi petrecem. Fiind aici, suntem onoraţi să fim cu partenerii noştri, militarii români, şi să celebrăm împreună această zi specială pentru ei” a declarat lt col Jess Mc Nelly.