Mii de polonezi au protestat în stradă faţă de cenzura online |VIDEO

Mii de polonezi au protestat în stradă faţă de cenzura online |VIDEO

Peste 10.000 de oameni au ieşit în stradă în Polonia, pentru a protesta faţă de semnarea unui tratat internaţional despre care activiştii spun că va cenzura internetul, relatează BBC.

UPDATE: Ambasadorul Poloniei în Japonia, Jadwiga Rodowicz Czechowska, a anunţat, azi, că a semnat Acordul multilateral antipiraterie (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA), la sediul Ministerului de Externe de la Tokyo.

ACTA vizează armonizarea standardelor internaţionale privind protejarea drepturilor de autor în domeniul muzical, cinematografic, farmaceutic, al modei şi în alte domenii care cad frecvent victimă pirateriei intelectuale.

Premierul Donald Tusk anunţase că guvernul de la Varşovia va semna Acordul Multilateral contra Pirateriei. Tratatul, cunoscut sub numele de ACTA, stabileşte standardele internaţionale pentru susţinerea drepturilor de proprietate intelectuală. Criticii spun însă că ar putea limita libertatea de expresie şi, în semn de protest, site-urile guvernului au fost atacate de hackeri. NU cenzurii!

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai multe manifestaţii au avut loc în diverse oraşe poloneze, ieri. Majoritatea participanţilor erau tineri, care aveau bannere pe care scrisa "NU cenzurii" şi "Vrem un internet liber!". După ce a convocat o întâlnire specială a guvernului pentru a discuta problema, Tusk a declarat că Executivul polonez nu va ceda şantajului organizat de oponenţii tratatului. "Va exista timp suficient pentru dezbateri publice, înainte ca acordul să fie ratificat de Parlament", a precizat premierul.

Până acum Tratatul a fost semnat de SUA, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore şi Coreea de Sud. Oficialii polonezi sunt aşteptaţi să-l semneze, azi, la Tokyo. Prevederile documentului sunt similare cu cele ale Actului American contra Pirateriei Online, pe care congressmanii americanii l-au amânat, săptămâna trecută, după protestele declanşate de Wikipedia şi Google. <iframe src="http://www.youtube.com/embed/13gGgUap22s" width="560" frameborder="0" height="315"></iframe>