Evenimentul Zilei > Actualitate > Mii de oameni la Gărâna Jazz Festival
Mii de oameni la Gărâna Jazz Festival

Mii de oameni la Gărâna Jazz Festival

Mii de români, canadieni, francezi, belgieni sau unguri au participat în acest weekend la Festivalul de Jazz de la Gărâna şi la International Romani Art Festival de la Timişoara.

Gărâna Jazz Festival a adunat 4.000 de oameni în prima seară şi peste 7.000 de spectatori vineri seara, când a urcat pe scenă multiplului laureat al Premiilor Grammy, Bela Fleck.

Sâmbătă, festivalul a continuat sub o ploaie torenţiala, cu numai câteva sute de spectatori. Marii iubitori de jazz adunaţi din toate colţurile ţării au rezistat eroic, sub umbrele, pentru a-I asculta pe Wolfert Brederode Quartet (Olanda), Marcin Wasilevski Trio (Polonia), Wolfgang Muthspiel (Austria) şi Djabe (Ungaria).

Aseară, în jur de 5.000 de oameni au aplaudat-o Patricia Barber (una dintre cele mai bune voci ale momentului – n.r.), care a urcat pe aceeaşi scenă cu Bega Blues Band (România), Quartet (SUA), Trygve Seim&Frode Haltli (Norvegia) şi Dan Berglund’s Tonbruket (Suedia).

„Artistic vorbind, festivalul a fost o mare reuşită, financiar însă a fost un mare eşec. Cele două zile cu ploaie au ţinut spectatorii deoparte”, mărturiseşte Marius Giura, organizatorul evenimentului.

Balkan Beat Box şi Dubioza Kolektiv

Cei care au rămas în Timişoara au putut participa la International Romani Art Festival. Dubioza Kolectiv (Bosnia), Mitsura şi americanii de la Balkan Beat Box au ridicat publicul în picioare.

Nici prestaţia clujenilor de Relative, îmbrăcaţi doar în varianta românească a mawashi (îmbrăcămintea folosită de jucătorii de sumo – n.r.), nu a fost mai prejos. Iar sâmbătă, Nadara Gypsy Band a cântat pentru deţinuţii de la Penitenciarul Timişoara.

Şi pentru că a fost vorba despre un festival romani, organizatorii au făcut apel la antidiscriminare, prin intermediul campania „Pentru Diversitate. Împotriva Discriminării” a Comisiei Europene.

„International Romani Art Festival dovedeşte că diversitatea şi lupta împotriva discriminării poate fi exprimată prin artă, fotografie şi spectacol”, au declarat reprezentanții Comisiei Europene.