Gheorghe Mihali a petrecut patru ani în Franţa, în perioada 1995-1999, perioadă în care a jucat pentru En Avant Guingamp, o echipă mică din Hexagon. Fostul stoper din Generaţia de Aur nu le poartă ranchiună „cocoşilor galici“, deşi ar avea destule motive s-o facă. Lui Mihali, un meci cu Franţa i-a pus capac carierei la echipa naţională! Partida a avut loc la Campionatul European din 1996 şi s-a încheiat cu victoria „cocoşilor“ cu 1-0, după o gafă comisă de Bogdan Stelea şi Gică Mihali, de care a profitat Christophe Dugarry. În prezent „secund“ la Universitatea Cluj, Mihali a rememorat pentru EVZ meciul de-acum 12 ani.

EVZ: Gică, ce-ţi mai aminteşti de la meciurile cu Franţa?
Gică Mihali:
Am jucat cu francezii în 1995, la meciul pierdut cu 3-1 la Bucureşti. Apoi, meciul acela blestemat de la Euro ’96. Atunci am luat un gol de video-gag! A fost un gol de tot râsul. M-am dat cap în cap cu Dugarry, Stelică s-a urcat peste noi, iar mingea s-a scurs în poartă! Ar fi fost bine dacă Stelică l-ar fi lovit pe francez. Aşa, ne-ar fi lăsat laţi pe amândoi şi s-ar fi evitat golul! Consider că doar 10 la sută a fost vina mea! Nu-i port însă pică lui Stelică. Dacă nu era el în vână în 1994, la meciul cu Columbia, în minutul 20 trebuia să fie 3-0 pentru sud-americani!

Iordănescu ţi-a reproşat vreodată felul în care ai interpretat faza la acel gol?
  
Nu, nu mi-a zic nimic, dar nu m-a mai chemat la lot după acel joc, deşi am jucat cu Guingamp finala Cupei Franţei şi în Cupa UEFA. Dacă n-ar fi fost acea partidă cu Franţa, probabil aş fi evoluat şi la Campionatul Mondial din 1998. Cu toate acestea, după naţionala României, ţin cu Franţa! Sunt fan al „cocoşilor“!

„Nu-l îndoaie nimeni pe oltean“

Cum aşa? N-ai prins duşmănie pe francezi, după câte necazuri ţi-au produs?

Nu. Din contră. Recunosc că am fost un idiot că m-am întors din Franţa! Am revenit în 1999, la Dinamo, la rugămintea prietenilor, în loc să mai fi stat acolo câţiva ani. România se află la ani lumină de Franţa, în toate domeniile, inclusiv la fotbal. Încă n-am rupt legăturile cu francezii. Ţin legătura cu directorul sportiv de la Guingamp, cu antrenorul secund…
 
Înseamnă că nu dai prea multe şanse de câştig tricolorilor în jocul de mâiine (n.r. – astăzi)…
Cred că o să-i batem de această dată! Nu contează scorul… Nu se compară echipa din 1996 a Franţei cu cea de acum. E distanţă mare între ele. Păi, îl comparăm pe Blanc sau pe Thuram cu Gallas? Pe Gallas (n.r. – care n-a făcut deplasarea în România, fiind accidentat) nu-l suport! Să nu-l văd în faţa ochilor! Cel mai tare m-a enervat când a declarat că îşi dă autogol dacă Chelsea nu-l lasă să plece la Arsenal! E adevărat şi că nu-l suportam nici înainte să facă acea declaraţie! Dar uite ce cotă are şi la ce echipă joacă!  

Cum comentezi situaţia în care se găseşte Victor Piţurcă?  
Sunt sigur că Mircea Sandu nu-l va da afară, chiar dacă vom pierde meciul. Mie îmi place mult de Piţurcă, fiindcă e încăpăţânat. Nu-l îndoaie nimeni pe oltean! Nici măcar Gigi Becali n-a putut. Spune-mi alt antrenor care ar fi renunţat la poziţia de la Steaua, doar pentru orgoliu! Mie-mi place de mor de el. E şmecher!

PE SPATELE ROMÅNILOR

Bogdan Stelea: „În ’95 s-a născut marea echipă a Franţei“

Bogdan Stelea a apărat poarta României împotriva Franţei în trei rânduri, de două ori în preliminariile pentru Euro ’96 şi o dată la turneul final care a urmat, în Anglia. „N-am făcut decât un egal, un 0-0, la Saint-Etienne, exact acum 14 ani“, îşi aminteşte goalkeeperul care, la aproape 41 de ani, apără cu succes în Liga I, la Braşov. Au urmat două înfrângeri, 1-3, acasă, şi 0-1, la Newcastle. „În ’95, la Bucureşti s-a născut marea echipă a Franţei, care a devenit campioană mondială trei ani mai târziu. Au spus-o chiar francezii, într-un documentar pe care l-am văzut recent. Acum, Franţa are o formaţie în formare, cu jucători foarte buni“, spune Stelea. (Adi Dobre)

2 turnee finale a câştigat generaţia lui Zidane: Campionatul Mondial din 1998 şi Campionatul European din 2000


ÎNCURAJARE. „Nu vă fie frică, apără Stelică!“, se striga odinioară pe stadioane