Evenimentul Zilei > International > Mihai Ghimpu: „Epoca podurilor de flori a trecut”
Mihai Ghimpu: „Epoca podurilor de flori a trecut”

Mihai Ghimpu: „Epoca podurilor de flori a trecut”

Preşedintele Republicii Moldova cere României vize pe cinci ani pentru cetăţenii de peste Prut.

Relaţiile dintre România şi Republica Moldova trebuie să depăşească vremea declaraţiilor amabile şi să intre în etapa paşilor concreţi, au arătat şefii celor două state ieri, la Bucureşti.

În prima zi de vizită oficială în România a preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, acesta le-a cerut oficialităţilor române să facă eforturi pentru extinderea până la cinci ani a termenului de valabilitate a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, eliminarea dovezii privind posesia a 500 de euro la intrarea în ţară şi scutirea de invitaţia notarială obligatorie.

„Zic cinci ani, întrucât există regimul de viză, dar eu sunt împotriva vizelor”, a precizat Ghimpu.

Bucureştiul va analiza posibile soluţii pentru aceste probleme, a răspuns preşedintele român, Traian Băsescu. „Vom analiza şi, dacă din punct de vedere al reglementărilor UE aceste lucruri sunt posibile, le vom trata cu maximă atenţie şi cu dorinţa de a răspunde pozitiv”, a spus Băsescu.

Moscova şi Kievul, posibili „parteneri de nădejde”

O altă problemă luată în discuţie a fost sprijinul pe care Chişinăul îl cere Uniunii Europene pentru stingerea conflictului transnistrean. Ar fi nevoie, a mai spus Ghimpu, de retragerea necondiţionată a trupelor ruse masate în stânga Nistrului, precum şi de democratizarea şi demilitarizarea teritoriului. E nevoie de relaţii normale cu Moscova şi Kievul. Aceştia pot deveni „parteneri de nădejde”, dacă vor sprijini Republica Moldova în problema Transnistriei, a adăugat şeful statului moldovenesc.

„Epoca podurilor de flori a trecut, lumea de lângă noi a evoluat enorm în planul tehnologiilor informaţionale şi al comunicaţiilor. Propun să creăm împreună, Republica Moldova şi România, un spaţiu informaţional unic, un spaţiu cultural unic în care valorile să circule nestingherit”, a precizat Ghimpu.

Deocamdată, între realizări se află renunţarea la vizele pentru cetăţenii români, scoaterea sârmei ghimpate de peste Prut şi inaugurarea podului Rădăuţi Prut – Lipcani, care se va numi „Grigore Vieru”.

Azi, şeful statului basarabean se întâlneşte cu Patriarhul Daniel, apoi va merge împreună cu Traian Băsescu la Suceava, pentru a depune o coroană de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare de la Putna. Cei doi şefi de stat vor vizita apoi Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Tensiuni la Chişinău

Dacă în privinţa relaţiilor cu România lucrurile par clare, ultimele săptămâni au scos la iveală tensiuni în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană de la Chişinău. În timp ce Mihai Ghimpu susţine că participarea unor soldaţi moldoveni la parada de Ziua Victoriei, de pe 9 mai, de la Moscova, vine în urma unei „comenzi”, premierul Vlad Filat susţine că decizia „este una în folosul ţării”.

Propun să creăm împreună, Republica Moldova şi România, un spaţiu cultural unic, în care valorile să circule nestingherit.”,

MIHAI GHIMPU, preşedintele interimar al Republicii Moldova