Or, potrivit informaţiilor oficiale furnizate atât de NATO, cât şi de armata americană, baza de la Deveselu are strict un rol defensiv. Miercuri dimineaţă, Mihai Fifor a revenit asupra afirmaţiilor susţinând că „a fost în cel mai rău caz o greşeală de înţelegere“. Rachetele interceptoare de la Deveselu fac parte din apărarea antirachetă a NATO şi acționează în baza energiei kinetice. Spre deosebire de cele balistice, rachetele de la Deveselu nu au capacităţi ofensive, scopul lor fiind acela de a contracara tocmai acţiunea rachetelor balistice.

„Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permanenţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”, a încercat Fifor, la Antena 3, să explice faptul că NATO apreciază din ce în ce mai mult armata română, punctând şi relaţia ţării noastre cu Rusia.

 

În septembrie se vede cu secretarul american al Apărării

Nu este lipsit de importanţă faptul că afirmaţiile lui Fifor au fost făcute chiar în ziua în care George Maior, ambasadorul României la Washington, a precizat că ministrul român al Apărării va întreprinde în septembrie o vizită în SUA, unde se va întâlni cu secretarul american al Apărării, Jim Mattis. Tot în septembrie, Mihai Fifor va face şi plata următoarei tranşe pentru achiziţionarea rachetelor Patriot, în valoare de un miliard de dolari.

Reacţiile din spaţiul public şi mass media la gafa de marţi a lui Fifor nu au întârziat să apară, ministrul Apărării fiind imediat taxat. În replică, miercuri dimineaţă, Fifor s-a apărat, invocând o „eroare de interpretare” a spuselor sale: „E puţin probabil ca eu să nu ştiu ce adăpostim la Deveselu, să nu ştiu că acolo sunt rachetele interceptoare şi în ce mod funcţionează scutul de la Deveselu. A fost doar o greşeală de înţelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aş putea vreodată afirma că la Deveselu avem rachete balistice”, a susţinut el, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

 

Orban vrea capul ministrului

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a avut o reacţie dură la gafa lui Fifor, apreciind că ministrul trebuie să demisioneze din funcţie întrucât gafa lui referitoare la rachetele balistice creditează o interpretare politică anti-NATO. „Ministrul Fifor ar trebui săştie că la acest nivel, din această funcţie, nu te joci cu vorbele. Declaraţia sa nu face decât să alimenteze propaganda Moscovei, care încearcă să acrediteze tocmai caracterul ofensiv al unităţii de la Deveselu”, a „bombardat” Orban Guvernul.

 

Traian Băsescu: „Cea mai ticăloasă declaraţie post-decembristă”

Nici fostul preşedinte Traian Băsescu nu a rămas impasibil la afirmaţia de marţi a ministrului Fifor. Numindu-l „cel mai puternic aliat al Federaţiei Ruse în decredibilizarea deciziilor strategice ale României, SUA şi NATO”, Băsescu i-a cerut şi el, miercuri, demisia lui Mihai Fifor.

„Mihai Fifor, afară din guvern! N-am crezut că cineva poate face declaraţii mai dăunătoare ţării decât Petre Daea. Şi totuşi, alături de Daea, Mihai Fifor ministrul Apărării reuşeşte să facă cea mai ticaloasă şi greşită declaraţie post decembristă. El afirmă nici mai mult nici mai puţin că în baza militară de la Deveselu ,România ar deţine rachete balistice. Confirmă astfel afirmaţiile făcute frecvent de Vladimir Putin, Serghei Lavrov, Serghei Şoidu şi mulţi alţi deminitari ruşi care încearcă să decredibilizeze realitatea că la Deveselu este instalat un sistem de apărare antirachetă defensiv şi nu un sistem ofensiv”, a scris pe Facebook Traian Băsescu.

 

Te-ar putea interesa și: