La sfârşitul lunii mai, Alexandrina Marcu, o bucureşteancă de 65 de ani, l-a dus pe soţul ei la Căminul de Bătrâni "Sf Vasile" din Afumaţi, judeţul Ilfov. După trei săptămâni, femeia s-a văzut nevoită să-l ia acasă: l-a găsit nemişcat, nu mai vorbea şi refuza să mănânce.

Femeia aşteaptă să i se înapoieze taxa pe două luni achitată în avans, în valoare de 3.600 de lei, invocând faptul că nu a fost respectată o clauză din contract potrivit căreia pacienţilor li se asigură asistenţă medicală.

De cealaltă parte, conducerea căminului susţine că pacientul a fost îngrijit corespunzător, dar că boala a evoluat.

În urmă cu două luni, o altă bucureşteancă acuza conducerea aceluiaşi cămin de bătrâni de îngrijire proastă a bolnavilor.

"Avea capul spart, tăieturi pe buze şi burtă"

Alexandrina Marcu şi-a dus soţul la azil pe 26 aprilie. A achitat două luni de cazare – 3.600 de lei în total, a adus o pungă de medicamente şi foarte multe haine: 14 perechi de pijamale, şapte treninguri şi multe alte lucruri. Conducerea azilului a rugat-o să nu-şi viziteze soţul în prima săptămână pentru ca acesta să se acomodeze.

La prima vizită, femeia a avut primele surprize neplăcute. Soţul ei fusese cazat iniţial într-o clădire la etajul unu, de unde însă a fost mutat în alta, întunecată, plină de muşte şi cu miros de mucegai.

"Avea tăieturi pe buze şi burtă, şi capul spart. Patronul mi-a spus că s-a bătut cu cineva şi că a spart şi un geam, pentru care a trebuit să plătesc 200 de lei", povesteşte cu tristeţe femeia.

Medicamentele i-au agravat boala

"Când am fost ultima dată să-l văd nu se mai mişca, nu mai vorbea, iar un vecin mi-a spus că a picat de două ori din pat. Avea o rană la cot, care ajunsese până la os. L-am adus aici pe picioarele lui şi a trebuit să chem Salvarea să-l iau acasă. Medicii care l-au văzut mi-au spus că a fost extrem de sedat – probabil ca să nu mai aibă probleme cu el l-au sedat până nu s-a mai putut mişca – şi că asta i-a agravat boala. Când l-am luat de la cămin nu mi-au mai dat niciun lucru de-al lui", mai spune Alexandrina Marcu.

"Le făcea infirmierelor aluzii sexuale"

De cealaltă parte, Gabriela Botea, medicul căminului de bătrâni, spune că pacientul a fost tratat corespunzător, dar că acesta suferă de o boală care evoluează foarte repede: demenţă cu fenomene de agresivitate şi dezinhibiţie sexuală.

"Din această cauză, după o perioadă, Vasile Marcu nu a mai vrut să mănânce. În plus, tot din cauza bolii, a intrat în altercaţie cu pacienţii din salon şi se lua de infirmiere, făcându-le aluzii sexuale. Aceste lucruri nu ne deranjau, dar boala evolua", spune Gabriela Botea.

La rândul ei, directoarea azilului crede că femeia s-a supărat când i s-a spus că trebuie să respecte programul de vizite. "E foarte important acest aspect. Avem tot felul de bolnavi. Infirmierele îi hrănesc cu linguriţa, unii mai varsă pe ei şi se ruşinează când văd străini. Asta-i fac să refuze să mai mănânce. Nu e adevărat nici că ne-a adus multe haine. Noi nu primim mai mult de două-trei schimburi", afirmă Mariana Panait, directoare la căminul de bătrâni "Sf. Vasile".

"În plus, de la noi a plecat pe picioare. Au chemat ambulanţa că aşa au vrut ei, dar bărbatul a mers pe propriile picioare. Pe de altă parte, a fost mutat din camera în care a fost cazat la rugăminţile soţiei; îi era frică să nu pice pe scări", adaugă directoarea Panait.

Reprezentanţii organizaţiilor care se ocupă de protecţia consumatorului spun că femeia poate face plângere la Direcţia Generală de Asistenţă Socială, instituţie care are deptul de a controla modul în care îşi desfăşoară activitatea azilul şi poate aplica şi sancţiuni.

"Mi s-a spus că soţul a căzut de două ori din pat. Avea o rană la cot până la os."
ALEXANDRINA MARCU, reclamant