„Dacă Iranul atacă Israelul, atunci Rusia va sta alături de Statele Unite pentru a apăra Israelul”, a spus ambasadorul Rusiei în Israel, Alexander Shein, la conferința pentru securitate de la München de săptămâna trecută.

Această asigurare face parte din eforturile pe care Moscova le depune de mai mult timp, pentru a risipi îngrijorările Israelului și a determina guvernul Netanyahu să nu mai stârnească agitație internațională în legătură cu prezența militară a Iranului în Siria, se arată într-o analiză a site-ului israelian Debka.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, transmisese un mesaj asemănător cu ocazia vizitei sale în premieră la Ierusalim, în octombrie.

Însă mesajele contradictorii ale Rusiei sunt departe de a liniști Israelul. Pe de o parte, rușii, știind că nu pot schimba ideea implacabilă a Teheranului de „a șterge Israelul de pe hartă”, promit să apere statul evreu și chiar să se alieze cu Statele Unite în acest scop. Dar, pe de altă parte, liderii ruși par să creadă că Israelul trebuie să fie mulțumit cu garanția lor și să înțeleagă că nu are de ce să se teamă din partea forțelor militare iraniene cantonate permanent în Siria vecină. Drept care, Israelul nu ar mai avea nici un motiv să atace ținte iraniene în Siria. Iar Corpul Gărzilor Revoluționare iraniene poate continua să își înființeze baze în Siria.

Afirmațiile Moscovei, potrivit cărora prezența iraniană în Siria este o realitate care nu mai poate fi schimbată, au fost făcute și pentru urechile Washingtonului. Dacă bazele iraniene din Siria nu reprezintă o amenințare pentru Israel, pentru că așa garantează Moscova, atunci ele ar trebui să nu fie nici pentru Statele Unite.

Sursele Debka susțin că atât Moscova cât și Teheranul sunt extrem de îngrijorate de desfășurarea de către administrația Trump a peste 2500 de pușcași marini, pentru a menține controlul american asupra celor 1320 de kilometri de frontiere ale Siriei cu Irakul, Iordania și Turcia.

Linia întărită americană se întinde de la nord de punctul de joncțiune al frontierelor Siriei, Irakului și Iordaniei de-a lungul frontierei irakiene spre est (1000 km) și cotește la Hasakah și Manbij mergând paralel cu frontiera de nord a Siriei cu Turcia.

Această linie americană blochează trecerea forțelor șiite pro-iraniene spre Siria. De asemenea, taie coridorul terestru dorit cu ardoare de Iran care să lege Teheranul via Irak de Siria și Liban.

Rușii și iranienii sunt hotărâți să împiedice Statele Unite să își ducă mai departe planurile de a menține sub control estul Siriei simultan cu controlul asupra frontierei Irakului, pentru a perturba influența iraniană asupra Bagdadului, înaintea alegerilor din această țară, programate pentru 12 mai.

Ali Velayati, consilier special al liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat brutal: „Rezistanța islamică trebuie să împiedice desfășurarea în Irak a forțelor Statelor Unite aflate la est de Eufrat.”

Iranul și aliații săi Rusia și Siria au încercat o străpungere a liniei americane pe 7 februarie și au fost respinși. Săptămâna trecută, Moscova a adus la baza siriană de la Hmeimim patru avioane de luptă Su-57, cele mai moderne din dotarea sa, capabile să facă față unor confruntări cu aparatele F-22 ale Statelor Unite și F-35 ale Israelului, pentru a apăra operațiunile iraniene. Bătălia pentru prezența militară a Teheranului în Siria a trecut într-o nouă fază. În luptă sunt aruncate cele mai moderne echipamente militare.