Update-ul  de securitate a venit în contextul dezbaterilor internaţionale privind accesul serviciilor de informaţii şi securitate ale statelor asupra diferitelor mijloace de comunicare online, mai ales după procesul bdintre FBI şi Apple.

FBI  a solicitat Apple să deblocheze un iPhone care a aparţinut unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino de la sfârşitul anului trecut, soldat cu moartea a 14 persoane. Gigantul Apple a respins solicitarea Biroului Federal însă într-un final autorităţile americane au reuşit să decripteze informaţiile fără intervenţia Apple.

Sistemul de criptare ”end-to-end” este în plan încă de acum doi ani cu ajutorul unui software oferit de organizaţia non profit din domeniul securităţii online Open Whisper Systems.

Iniţial, acest sistem viza numai mesajele în format text între doi utilizatori, însă mesajele de pe grupurile de comunicare care conţin pe lângă text şi imagini, videoclipuri ori înregistrări audio nu erau complet protejate, scrie Agerpres.

„Ideea este foarte simplă: atunci când trimiți un mesaj, singura persoană care-l poate citi este destinatarul sau membrii grupului în care postezi. Nimeni altcineva nu poate vedea acel mesaj. Nici infractorii cibernetici, nici hackerii, nici reprezentanții unor guverne opresive, nici măcar noi”, se arată în mesajul postat pe blogul aplicației prin care este anunțat acest important update de securitate.

Începând de marți, toate mesajele trimise prin WhatsApp, de orice fel ar fi ele, sunt criptate "end-to-end", ceea ce înseamnă că responsabilii companiei nu vor putea să citească mesajele care circulă între utilizatori nici măcar la solicitarea forțelor de ordine, scrie Digi 24.