Dacă pentru majoritatea actriţelor trecute de 40 de ani este o problemă să primească oferte de roluri, în cazul lui Meryl Streep lucrurile stau exact invers. Actriţa primeşte prea multe oferte. În ultimii doi ani, ea realizat hituri cinematogafice unul după altul. Adaptarea musicalului „Mama Mia” a făcut încasări de aproape 450 de milioane de euro în întreaga lume, iar pelicula „Diavolul se îmbracă de la Prada” a fost nu numai un succes în cinematografe, ci şi unul pentru Streep personal, care a fost nominalizată la Oscar pentru rolul de „bestie” a industriei modei. Ultimul său rol, cel din drama socială „Îndoiala”, în care Streep mimează o călugăriţă frustrată, i-a adus lui Streep cea de a 15 nominalizare la Premiul Academiei.

O actriţă de Oscar

Primul trofeu Oscar i-a revenit lui Streep  pentru rolul din filmul „Kramer contra Kramer” din 1979, iar de atunci încoace ea a fost răsfăţată de succes. Aproape fiecare rol interpretat a fost răsplătit cu premii şi nominalizări importante. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale se numără cel din drama „Departe de Africa”, din 1985, din „Casa Spiritelor” (1993) sau din „Podurile din Madison County” (1995). Pe lângă numărul record de nominlaizări la Oscar, Streep are în palamres şi 16 nominalizări la Globul de Aur, pe care l-a câştigat de 6 ori, un premiu al festivalului de la Cannes, precum şi unul al celui de la Berlin. Al doilea Oscar Streep l-a primit pentru rolul din pelicula „Alegerea Sofiei”, din 1983.

Începuturile actoriceşti ale lui Meryl Streep, născută Mary Louise Streep, în New Jersey, într-o familie bine situată, au marcat deja de atunci cariera de succes la care actriţa poate privi la împlinirea a 60 de ani. Părinţii săi erau oameni interesaţi de cultură, în aşa fel încât Streep a intrat de mică în contact cu lumea teatrului. În timpul studiului, la Universitatea Yale, ea a început să joace teatru, fiind descoperită, după puţin timp, pentru film. Pentru primul său rol principal, în drama antirăzboi, „Vânătorul de cerbi”, din 1978, Streep este nominalizată la un Oscar. Internaţional, ea a devenit cunoscută odată cu succesul filmului  „Kramer contra Kramer”, alături de Dustin Hoffman.

„Pentru mine actoria este ca o mâncare bună”

Atât critica de specialitate, căt şi colegii de breaslă sunt de acord ca succesul lui Streep se datorează talentului său de-a se transforma, dar şi perfecţionismului de care dă dovadă la fiecare producţie. Streep interpretează, şi reuşeşte să convingă cu fiecare ocazie, pe de-o parte roluri de femei cu caractere puternice, încăpăţânate sau vulnerabile, iar pe de altă parte roluri comice. „Pentru mine actoria este ca o mâncare bună. Ai nevoie de o bucată de carne, dar şi de legume, paste, precum şi de un desert”, a declarat cândva actriţa, referitor la modul în care îşi alege rolurile.

Perfecţionismul lui Streep e legendar printre colegii şi colaboratorii săi. Se spune că pentru rolul din „Diavolul se îmbracă de la Prada”, cei responsabil de costume ar fi ajuns la disperare, încercând să-i împlinească actriţei viziunile asupra rolului din acest punct de vedere. Pentru rolul din producţia „Muzica inimii”, (1999) Streep a luat ore de vioară, iar pentru rolul suprevieţuitoarei unui lagăr de concentrare din „Alegerea Sofiei” ea a învăţat poloneză în aşa fel încât să poată vorbi limba fără accent.

Departe de indiscreţiile presei

Un alt mare talent al actriţei este de a îşi ţine viaţa personală „sub cheie”. Ea nu a fost niciodată subiectul presei de scandal, iar despre viaţa sa personală se ştiu până astăzi foarte puţine. În 1978 a murit logodnicul lui Streep, actroul John Cazale, în vârstă de numai 42 de ani, în urma unui cancer. Streep l-a îngrijit până în ultimul moment al vieţii sale. Cu sculptorul Don Gummer, pe care ea l-a cunoscut în timpul în care şi-a îngrijit logodnicul muribund şi care a ajutat-o să treacă prin acea perioadă grea,  actriţa este căsătorită până astăzi, iar împreună ei au patru copii şi trăiesc departe de tumultul Hollywoodului, ori în New York, ori la ţară, în Conneticut.

Meryl Streep, şi-a protejat viaţa particulară  afirmând în repetate rânduri că: „sunt doar o actriţă care după muncă merge acasă”. Se pare că atriţa a păstrat, pe lângă acest simţ al realităţii, şi o doză sănătoasă de emoţie şi de îndoială, chiar şi în pofida marilor succese pe care le-a avut de-a lungul carierei. Probabil că astăzi nu ar mai „rătăci” statueta Oscar, aşa cum a făcut-o în 1979, când de emoţie a uitat-o într-o toaletă, dar nici nu consideră că succesul său este o condiţie, fiind mereu încercată de îndoială.

„De fiecare rol îmi e teamă şi mă întreb: de ce vrea lumea să mă vadă? De ce aş crede că stăpânesc actoria?”, a povestit Streep într-un interviu. Dar nici afirmaţia aceasta, precum nici vârsta nu o împiedică pe Streep sa continue în acelaşi ritm ca şi până acum. Pentru următoarea perioadă de timp o vom putea admira în filmele „Julie&Julia”, care va avea premiera încă în acest an, iar în 2010 în „Dirty Tricks”.