Nico şi Vlad Miriţă cred că vor învinge la Eurovision, deşi sunt cotaţi cu şanse de 33 - 1 pe site-urile de pariuri.
Vom avea o prestaţie foarte bună la Eurovision. Mergem acolo să câştigăm. Piesa noastră a prins mult mai bine în străinătate decât aici“, spun Nico şi Vlad Miriţă înainte de „bătălia“ de la Belgrad, oraş în care se desfăşoară anul acesta cea de-a 53-a ediţie a concursului. Delegaţia României va pleca mâine către capitala Serbiei, urmând ca luni să susţină prima repetiţie înainte de semifinala din 20 mai. Potrivit site-ului de pariuri paddypower.com, România este cotată cu şanse de 33 - 1 la câştigarea concursului, ocupând locul 14 în clasamentul general al celor 43 de ţări aflate anul acesta în competiţie.
„Sunt piese bune, dar nu voci extraordinare“
Deşi încrezători în şansele lor, reprezentanţii României recunosc faptul că anul acesta sunt multe piese bune. „Peste tot în turneul de promovare (Grecia, Ucraina, Marea Britanie, Belgia, Moldova - n.r.) am spus că vom lua locul întâi“, declară Vlad Miriţă. „Dacă vorbim realist, sunt multe piese bune anul acesta“, adaugă el. Partenera sa de scenă, Nico, îi împărtăşeşte această opinie, însă crede că un minus al celor mai multe ţări din concurs îl reprezintă vocile. „Într-adevăr, sunt piese bune, dar nu sunt voci extraordinare“, susţine cântăreaţa.
Spre deosebire de alte ţări, care mizează în concurs pe senzaţional (Irlanda - Dustin Curcanul, Spania - Rodolfo Chikilicuatre), cei doi artişti din România se axează pe interpretare şi pe piesa „Pe-o margine de lume“. Show-ul nu va fi punctul forte al României în acest an, mai ales că melodia este o baladă. Pe scenă, alături de Nico şi Vlad vor urca Andrei Tudor, compozitorul piesei, care îi va acompania la pian, şi trupa de backing vocals Pinky. Artiştii vor beneficia însă de un show de lumini şi de proiecţii grafice, conceput de Petre Năstase, regizorul videoclipului „Pe-o margine de lume“. Teama de votul geopolitic
„În martie, la întâlnirea şefilor de delegaţii, s-a discutat foarte serios despre cele două piese «neserioase» de anul acesta, cea din Irlanda şi cea din Spania, ba chiar s-a propus excluderea lor din competiţie. Dorinţa EBU (European Broadcasting Union, organizatorul concursului - n.r.) este ca Eurovision să rămână un concurs de muzică, nu să se transforme într-un circ“, a declarat Ioan Duma.
Chiar dacă, în fiecare an, poziţia României în clasamentul final a fost influenţată de votul geopolitic, prin care ţările nordice, cele din fosta URSS sau din fosta Iugoslavie îşi acordă puncte reciproc, reprezentanţii delegaţ iei României cred că piesa este îndeajuns de puternică pentru a atrage voturi. „E adevărat, se votează pe vecinătăţi, însă au fost cazuri în care o melodie bună, a unor ţări fără prea mulţi «prieteni», a reuşit să impresioneze şi să obţină foarte multe voturi“, spune Vlad Miriţă. „În plus, contăm pe voturile românilor din străinătate“, completează Dan Popi, directorul casei de discuri Cat Music, care îi manageriază pe cei doi cântăreţi. Potrivit reprezentanţilor TVR, pentru a se evita votul pe vecinătăţi, la EBU se discută deja modificarea sistemului de votare, începând cu ediţiile viitoare.
CONCURS
Emoţii pentru semifinala din 20 mai
Nico şi Vlad Miriţă vor concura în semifinala din 20 mai alături de Muntenegru, Israel, Estonia, Moldova, San Marino, Belgia, Azerbaidjan, Slovenia, Norvegia, Polonia, Irlanda, Andorra, Bosnia şi Herţegovina, Armenia, Olanda, Finlanda, Rusia şi Grecia, urmând să evolueze în concurs pe poziţia 17. În finala din 24 mai vor merge primii zece clasaţi în cele două semifinale (20 şi 22 mai), alături de ţara câştigătoare anul trecut, Serbia, şi de cele patru state mari plătitoare, calificate direct în finală, în fiecare an: Marea Britanie, Germania, Franţa şi Spania.
VEZI FIŞIERE MULTIMEDIA ATAŞATE.