Meme Stoica, căpuşa ciufută şi fudulă din Liga lui Mitică

Meme Stoica, căpuşa ciufută şi fudulă din Liga lui Mitică

ECCE HOMO! E Meme de mic! Zice că nu suportă locul doi. A fost "turnător" la Sidex. A jucat fotbal de "performanţă" la Voinţa Şiviţa.

E arogant, dezinhibat, infatuat, coleric, obraznic, lăudăros, tupeist, răzbunător, linguşitor, slugarnic faţă de cei cu bani şi ahtiat de putere. La emisiunile sportive face rating cât fostul său şef Gigi Becali. A intrat în istorie ca primul manager de club care a bătut un suporter. E inginer, dar se laudă că e cel mai mare om de fotbal din România. Îl citează cu simpatie pe Mussolini. Gigi Becali vroia să-l dezbrace, să vadă ce are în pantaloni. S-a băşicat şi a anunţat că mai bine doarme într-o cutie de carton decât să se întoarcă la Steaua. A revenit în genunchi. Zice că presa din România e de rahat. De o lună e iar şomer. Îl cheamă Mihai Stoica, dar lumea îl ştie de Meme. Victor Piţurcă i-a pus ştampila: "Cel mai bine i se potriveşte rolul de curvă".

La doi ani a spus că el e Meme!

A venit la întâlnirea de la restaurantul Select cu sacou bleumarin, batistă roşie în piept şi cu o faţă şifonată, semn că dormise "repede". Cum e viaţa sa, pac-pac sau tiki- taka? Zâmbeşte strâmb. "Nici una, nici alta. Am pretenţia că-s original. Nu repet ce spun alţii. O ironie fină folosesc! Da' citez sursa... Onomatopeele nu mă pasionează", se dă stilat Mihai Stoica. "Meme, e autoporeclă! Net nu era când aveam doi ani, da' aveam oglindă! Nu înţelegea nimeni ce vreau. Mă uitam la mine şi mă poreclisem Meme", povesteşte fosta slugă a lui Gigi Becali de unde supranumele. "Nu răspund la Mihai! Cel mai tare e «nea», de când au trecut anii!", se ia singur peste picior Meme.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Turnătoria" lui Mihai Stoica

Se laudă că, de mic, a vrut să fie primul. "Io nu iau din a doua nimic!Lu' mama îi era frică că nu iau la facultate. Tata a zis că-mi dă o sută de lei pentru fiecare admis sub mine. S-a prezentat cu 5.600. Eram 57 şi am intrat primul la Metalurgie! Am terminat al doilea", se pupă singur în fund Meme. Zice că n-a fost tocilar, că juca fotbal: "De performanţă!". Meme a jucat în C: "În '89, m-am dus la Tulcea, unde am fost repartizat şi am jucat la echipa şantierului naval. M-au scos din producţie!". A ajuns la SIDEX, în '90, după ce a intervenit taică-său la minister. Primul loc de muncă, la Galaţi, a avut nume predestinat: "Turnătoria de aliaje speciale". După 20 de ani, e perceput ca un sforar care se ocupă numai de intrigi.

Taică-său, bursele şi peştele

"Mă visam şef al combinatului", se umflă în pene Meme. N-a făcut mulţi purici: "Nu prea am răbdare, d-aia am plecat în fotbal!". Se zice că fără sprijinul naşului său, Florentin Sandu, pe atunci directorul Sidexului, n-ar fi ajuns la Oţelul. "Se spune prost!", sare'n sus metalurgistul. Taică-său a fost mijlocitorul. "Tata avea şapte mii de inşi în subordine... Era un scouter bun! M-a întrebat ce părere am de Marius Stan. Că se gândeşte să-l pună preşedinte la Galaţi. I-am zis că-i serios. În '91, Marius mi-a propus să fiu preşedinte al secţiei de fotbal. Am acceptat la a doua propunere, în ‘92", se fandoseşte Meme cum că s-a lăsat greu. "Am pierdut două burse. Una în Germania, alta în Anglia. Au venit minerii!", spune Meme cum era cât p'aci fotbalul autohton să piardă o valoare: "Era un fel de activitate obştească!". E de notorietate că principala sarcină era să umple portbagajele ziariştilor şi ale oficialilor cu peşte.

A jucat cu Hagi şi cu Dan Petrescu!

De ce nu-şi dă doctoratul în "turnătorie" la DNA? "Că n-am intrat în ceea ce se presupune că aş fi intrat. De-aia nu prea sunt chemat...", se dă curat ca lacrima. I-a plăcut calea de mijloc. Şi când se făcea că juca fotbal: "Eram mijlocaş central. N-am reuşit să depăşesc un nivel. Eram foarte lent. N-aveam calităţi". Are dreptate. Din cele şase echipe unde a "performat" citează doar două: Viitorul Rm. Sărat şi SN Tulcea. A jucat şi pe la Voinţa Şiviţa. Toate din "C". "În «B», doar la Oţelu', la juniori şi tineret. Am jucat cu Hagi şi Dan Petrescu!". Să înnebuneşti, nu alta! Dă în patetism: "Pentru mine, Hagi e icoană!". Să fie bine, ca să nu fie rău!

"Nu m-a ars nimeni cu trabucu' pe frunte! E greu să faci a doua zi conferinţă. A fost un conflict şi mi-am cerut scuze!" (n.r. - s-a spus că Borcea l-ar fi taxat pentru un afront) MIHAI STOICA, nefumător

E SAU NU E...?

Cu Meme la psihiatru

N-are idee ce s-ar fi ales de capul său de nu se băga în fotbal: "E un exerciţiu de imaginaţie imposibil! M-am identificat cu fot balu'... Probabil că urcam, eram serios şi ambiţios". Microbiştii spun că-i mai degrabă scrântit la cap: "Pe mine nu mă interesează nici ce spun psihiatrii! N-am să ajung la ei! Într-o zi, s-au făcut nouă ore de emisiuni contra mea. Au chemat toţi psihiatrii să afle ce-i în mintea mea! Mai degrabă, aflu io ce-i în mintea lor!", îşi developează suficienţa omuleţul filiform. Nu trebuie să fii specialist ca să-l diagnostichezi. Şi finalizează cataclismic: "Io nu-mi cultiv imaginea!". Chiar aşa?

VITEAZ

Îi e frică de pisici, da' îi place Il Duce

Are doi câini acasă, dar dacă vede o pisică îl ia pe şiră. "E un animal care-mi repugnă! Când eram mic, am găsit o pisică pe preş. Scotea un sunet ciudat… I-am aşteptat pe ai mei în faţa scării câteva ore!", îşi devoalează coşmarul Meme Stoica. Asta nu-l împiedică acum să-l citeze pe Mussolini de câte ori are ocazia: "«Molti nemici, molto onore!». Adică, «Mulţi inamici, multă onoare!». Nu-s fan, da' a zis nişte vorbe grele... Sunt fan al Celui de-al II-lea Război Mondial! Aş fi preferat să nu-ntoarcem armele! Nu ni se mai punea ştampila asta...". Cam fascist.

ECHILIBRISTICĂ

Cum era să ajungă într-o cutie de carton. De bună voie. Conflictul cu clanul Lucescu şi povestea suporterului bătut la meci

Becali l-a umilit. Voia să-l dezbrace, să vadă dacă e travestit. "Aici a fost cu cutia de carton... Ştiam că deranjează. M-au jignit Gigi, Piţi şi Iancu! Am fost tâmpit, nu trebuia să mă deranjeze. Le-am ripostat lu' Piţurcă şi Iancu. Foloseau cuvinte pe care nu le înţelegeau!", încearcă să-şi spele imaginea.

Argăseală, adus de Meme la Steaua, s-a descotorosit de el. Zice că nu. "Nu m-a lucrat... Mi-am dat demisia. Am mai făcut-o. M-a surprins că s-a acceptat", povesteşte cum a picat "mesa" în capacana propriei tabăre. Se ambalează: "N-am spus că Duckadam are un singur costum!". La club i se spunea "Bisisica-oaia nebună". "E invenţia «Evenimentului»! Conţescu şi Cojocaru, oameni de doi bani!". A fost trei zile preşedinte la Rapid. A fugit! "Dacă n-am vorbit atunci, n-o să spun acum! Nu era momentul să plec din Galaţi!", o dă cotită. Zice că niciodată nu i-a făcut ţigani dar că: "Cea mai mare satisfacţie a fost că am ajuns în semifinala Cupei UEFA! Cu atât mai mult că nu exista revanşă. De pierdeam, ieşeam din fotbal!". Cine-l crede?

Familia şi bătaia pentru suporteri

În tabloide a apărut că fiică-sa, Teodora, a avut o idilă cu fiul lui Răzvan Lucescu. Apoi, alta cu băiatul lui Vasile Turcu. Nu comentează: "De familie nu vorbesc. Dacă vrei, fă un inteviu cu fiică-mea, e mai interesantă!". Face pe diplomatul. Nu la fel a fost când i-a tras un pumn unui suporter stelist la un meci cu CFR-ul, în 2006. Nici când l-a alergat pe maseurul lui FC Braşov. La Mediaş, s-a războit cu un nuntaş cu alte preferinţe. "Îl înjura pe Dică şi s-a luat de familia mea!", zice de prima victimă: "Da' el m-a cerut înapoi!". Omul ar fi luat bani să tacă: "N-am fost primul! Cornel Dinu a bătut un poliţist la un meci cu Foresta!".

O glumă proastă

Războiul cu familia Lucescu e cunoscut. "Dacă aveam de zis de Răzvan, spuneam! Am vrut să-l fac să tacă", spune Meme. S-a zvonit că el ar fi aruncat pe piaţă cum că fostul selecţioner ar fi fost swinger. Ulterior, Giovani Becali a spus-o public. De la cine avea informaţia? Meme zice că nu de la el. Despre taică-său a afirmat, când a văzut un cort, într-un mall: "Asta-i casa lui!". Meme se retrage: "A fost o glumă proastă".

SLUGARNIC

În genunchi la ciolanul ciobanului

După prima despărţire de Steaua, declara că: "Mai bine dorm într-o cutie de carton decât să mă întorc!". "A fost cu un scop! Gigi m-a atacat foarte tare. Ştiam că o consideră o mare ofensă. Am pedalat pe ea... Ştiam că voi reveni! Nu ştiam în ce condiţii...", lasă loc de bună-ziua atârnătorul de profesie. O dă pe bune: "Eram depăşit de evenimente!". A declamat: "Mai bine mor în picioare decât să trăiesc o viaţă în genunchi". Când a simţit momentul s-a întors pe coate şi genunchi la mirosul ciolanului ciobănesc. Se dă iar mare: "N-am coloana vertebrală flexibilă! De-aia m-am şi operat...". A îngenuncheat, odată cu echipa, în faţa galeriei Stelei: "Am vrut să-i învăţ pe jucători lecţia umilinţei. Da' n-am fost original!". Tocmai spusese că nu repetă lucruri de la alţii. Se simţea în pericol.

SE CREDE CEL MAI BUN

Lectura, gazonul şi şpriţul. Atributul aroganţei

Meme e om cu carte. "Anu' ăsta am recitit «dăcechiărindărai», ăăă..., «De veghe în lanul de secară». Am rezistat să citesc tâmpenia aia, a nordicului ăla..., care, acu' doi ani de zile, a vândut de-a spart!", o dă pe bune inginerul. "Acu', citesc autobiografia lu' Guyroux. Ăsta e un tip care 40 de ani a fost antrenor la Auxerre!", se visează Meme, un Alex Ferguson.

Cine are dreptate, Mititelu sau restul lumii? Dacă răspunsul era în faţa suporterilor Craiovei, viaţa lui era în pericol: "Nu ştiu. Io-s om de gazon, nu de intrigi!". Spune că nu vorbeşte decât dacă stăpâneşte 100% o speţă: "Io n-am timp să stau la taclale! Şpriţul nici nu-mi place! Ospătar n-am fost în viaţa mea. Am fost servit! ". Acum 15 ani, când îi ducea mapa lui Stan, avea aceeaşi întrebare pentru ziarişti: "Domnu', şpriţ, sau sec?".

Se plasează între Mourinho şi Ciutacu

"Sunt ziarişti pe care nu i-am băgat în seamă, că m-au jignit! Io nu fac pace niciodată. Îmi convin imaginea asta!". Meme s-a împăcat cu toţi cei pe care nu i-a putut răpune. A se vedea: Piţurcă, Gigi şi Stan.

Împarte aroganţele ca pe mărţişoare. De ce? Răspunsul te umple de nervi: "Pentru că-s prea bun! E normal... Şi Mourinho care se consideră cel mai bun e arogant! Îmi place de Victor Ciutacu! E mai arogant, da'mi place. Sunt fan Ciutacu!". Acesta din urmă şi-a pus ca motto pe blogul pesonal: "Ştiu că-s arogant şi genial, da-mi place să mi-o spună şi alţii".

"Sunt genial!"

Fudulia lui Meme atinge apogeul când vine vorba de performanţele echipelor unde a fost şef: "Rezultatele vorbesc! Trei echipe în cupele europene. O semifinală de Cupă UEFA... Le ştiţi!". De fapt, a preluat echipe făcute de alţii. Sare ca ars: "L-am adus pe Zenga şi am făcut schimbări majore. Şi spun «noi»! Am fost genial când lam adus pe Walter! Şi pe Protasov!". Echipa era rodată de Piţi. Olăroiu, mai târziu, a avut doar noroc cu ghiotura.

A afirmat, odată, că e şi cel mai bun ziarist. O dă cotită, să nu-şi mai pună presa în cap: "Aia a fost o ironie pentru cei care vorbesc politicos, da'n acelaşi timp mă critică! Am spus asta, că deranjeză".

S-a luat cu Marius Stan de la o femeie?

N-are prieteni în lumea fotbalului şi nu-şi doreşte. Pozează în stahanovist: "Sunt aşa dedicat meseriei, că n-am timp de socializare!". Lumea spune că e un oportunist.

Cu Marius Stan a fost frate de cruce. Apropiaţii spun că l-a sabotat cum a putut. S-a zis că ruptura de Stan s-ar fi produs din cauza unei rivalităţi masculine. Meme n-ar fi putut s-o cucerească pe Simona, actuala soţie a fostului său tovarăş. "Tâmpenii îngrozitoare! A fost o ceartă între prieteni. Am făcut totu' să ne-mpăcăm! El ar trebui să dezvolte subiectu'! Sunt 13 ani de atunci! Nu mai e subiect...", e echivocă fosta slugă de pe saivanul lui Gigi.

"La meciuri luam câte un Xanax! că ştiam cum trăiesc meciurile!", îşi dezvăluie Meme o vulnerabilitate neştiută până acum. Când vine vorba de averea personală, Mihai Stoica pufăie: "N-am făcut bani din fotbal! Am un apartament, într-o vilă de lângă mânăstirea Caşin, o maşină şi un cont cu cinci zerouri!".

DECLARAŢII

"N-am încredere în oamenii care au afaceri şi fac fotbal în acelaşi timp."

"Dacă io eram la Craiova atunci, mergeam în Cupa UEFA!"

"Am nişte recorduri pe care nu le va egala nimeni şi niciodată. Relaţia proastă cu presa nu le scoate în evidenţă!" MEME STOICA, om de fotbal