În cadrul unei dezbateri cu vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová și cu președinția croată, majoritatea vorbitorilor au subliniat faptul că măsurile de urgență luate de guvernul maghiar pentru a combate pandemia de Covid-19, inclusiv declararea stării de urgență pe durată nedeterminată, nu sunt în conformitate cu normele UE și au atras atenția asupra riscului din ce în ce mai mare la adresa democrației.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, mai mulți deputați au solicitat Comisiei Europene să finalizeze examinarea modificărilor legislative și să deschidă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Aceștia au solicitat în mod expres ca plățile către Ungaria să fie oprite, în cadrul noilor perspective financiare și al planului de redresare, dacă principiile statului de drept nu sunt respectate.

Ei au criticat, de asemenea, atitudinea pasivă a Consiliului și au insistat asupra continuării procedurii prevăzute de articolul 7, inițiate deja de Parlament.

Unii deputați au apărat deciziile adoptate de parlamentul ales în mod democratic în Ungaria și au comparat măsurile excepționale adoptate în această țară cu cele adoptate de alte state membre ale UE, cum ar fi Franța sau Spania.

În rezoluția sa din 17 aprilie, Parlamentul a declarat deja că deciziile Ungariei de a prelungi starea de urgență pe termen nelimitat, de a autoriza guvernul să se pronunțe prin decret și de a slăbi supravegherea Parlamentului sunt „total incompatibile cu valorile europene”.

Deputații au subliniat faptul că toate măsurile legate de Covid-19 „trebuie să fie în conformitate cu statul de drept, să fie strict proporționale(…), legate în mod clar de criza sanitară actuală, limitate în timp și să facă obiectul unui control periodic”.