Evenimentul Zilei > Actualitate > Măștile dezvăluie ceea ce mulți oameni nu și-au dat seama: suferă de pierderea auzului
Măștile dezvăluie ceea ce mulți oameni nu și-au dat seama: suferă de pierderea auzului

Măștile dezvăluie ceea ce mulți oameni nu și-au dat seama: suferă de pierderea auzului

Pentru cetățenii Floridei, de toate vârstele, ultimii doi ani ai pandemiei au fost deosebit de dificili pentru problemele cu auzul. Cercetătorii încă studiază în ce măsură COVID provoacă pierderea auzului, țiuit de urechi sau probleme de echilibru. Și măsurile de precauție precum măștile și distanțarea socială au amplificat problemele de auz.

La doar câteva luni de la începutul pandemiei, JennyWeathers, în vârstă de 58 de ani, s-a uitat la masca care acoperă gura fiului ei și a ajuns la o realizare dură. „Nu auzeam și mi-am dat seama că mă bazam subconștient pe cititul pe buzele”, a spus ea.

Weathers a spus că acum poartă aparate auditive și, în sfârșit, poate participa la conversațiile cu familia și prietenii fără a-i face să repete ceea ce tocmai au spus.

„S-ar putea să fi făcut ceva în privința auzului meu la un moment dat”, a spus ea, „dar probabil că nu aș mai purta aparate auditive acum dacă nu era pandemie”.

Probleme majore de auz

Matthew Jones, un specialist în aparate auditive de la Beltone, în Florida centrală, spune că a văzut un număr de pacienți care spun că auzul lor s-a înrăutățit de la începutul pandemiei.

El îi ajută să-și dea seama că nu auzul lor s-a schimbat, ci recunoașterea unei probleme: „Dacă acoperiți buzele cuiva, abilitatea de a le citi buzele le-a fost eliminată.”

„Și apoi și mai departe, capacitatea de a capta vizual tonul conversației”, a spus el. „Dacă aveți o pierdere a auzului, este foarte util să înțelegeți aceste tipuri de indicii. Așadar, masca într-adevăr ia destul de mult din ceea ce poți prinde din zbor.”

Jones, directorul Beltone pentru Coasta de Est, a spus că oamenii care de obicei nu caută ajutor, cei cu pierdere ușoară a auzului, vin pentru teste. „Aproape că au fost catapultați în asta, deoarece o parte din ajutorul pe care l-au primit fie conștient, fie subconștient, prin folosirea indiciilor vizuale, a fost luat.”, potrivit news.yahoo.com.

Ce a dus la pierderea auzului

Mai mulți factori pot cauza pierderea auzului. Pierderea auzului legată de vârstă apare treptat pe măsură ce o persoană îmbătrânește și apare adesea din cauza modificărilor urechii interne și ale nervului auditiv. Potrivit Institutului Național pentru Surditate și alte tulburări de comunicare, bărbații se confruntă cu pierderea auzului de două ori mai des decât femeile, dar este mai puțin probabil să caute ajutor.

„În general, nu vedem oameni care caută ajutor până la aproximativ 65 de ani, deoarece atunci devine mai semnificativ, mai debilitant”, a spus Jones.

În Lake Worth, Susan Horne, care supervizează locația Beltone de pe JogRoad, a spus că membrii familiei frustrați îi însoțesc de obicei pacienții. „Pacientul crede că toți ceilalți mormăie”, a spus ea. „Și nu este cazul.”

COVID-19 și toată această pandemie cred că au adus în prim plan cât de mulți oameni au lipsit”, a spus ea. „Dacă ați fost în negare înainte de pandemie, cu siguranță recunoașteți acum că aveți o problemă.”

Există unele dovezi care sugerează că infecția cu virusul poate contribui la pierderea auzului la unii pacienți, dar studiile de cercetare au fost limitate.

Covid, una dintre probleme

Horne crede că pentru unii oameni, o infecție COVID contribuie la pierderea auzului. „Dacă ați avut febră mare sau vi s-au administrat antibiotice de mare intensitate, vă poate afecta auzul.”

Din fericire, a spus Jones, tehnologia a avansat, iar aparatele auditive sunt mai mici, pot filtra zgomotul de fundal, pot rămâne încărcate mai mult timp și pot ajusta nivelurile de volum în diferite medii. Dispozitivele sunt conectate la o aplicație pe smartphone-uri și chiar pot fi ajustate pentru a auzi mai bine pe cineva vorbind cu o mască. „Îți pot îmbunătăți calitatea vieții”, a spus Jones.

Peste 50 de milioane de oameni din Statele Unite au deficiență de auz și, în medie, doar 1 din 3 persoane care au nevoie de aparate auditive le utilizează efectiv, conform HearingLoss Association of America.

JudithLeinwand, în vârstă de 79 de ani, din Boca Raton, a spus că și-a încurajat soțul, Michael, să facă rost de aparate auditive.

„El spune că toată lumea acum vorbește tare.” Văzând succesul lui, ea îi îndeamnă pe unii dintre prietenii ei să-i obțină și ei. „Este greu când vor să repeți lucrurile”, a spus ea.

Michael Leinwand, în vârstă de 93 de ani, conduce o firmă de brokeraj imobiliar, poartă protezele auditive cu respect și își dă seama cât de important este să audă bine. „Nu mă mai bazez pe cititul pe buze“.