Revoluție în medicină! Descoperirea care ar putea inversa pierderea auzului. Cum funcționează

Revoluție în medicină! Descoperirea care ar putea inversa pierderea auzului. Cum funcționeazăSursa foto: Arhiva EvZ

Specialiștii au găsit soluția! Este vorba de un gel care se injectează în ureche și care ar putea inversa pierderea auzului. Cu ajutorul lui, se formează celule noi și sănătoase. Ar fi cea mai mare realizare în medicină.

Un gel care se injectează în ureche ar putea inversa pierderea auzului. Acesta este cunoscut cu numele de FX-322, iar doza unică duce la încurajarea celulelor stem latente din interiorul urechii să se transforme în celule auditive noi și sănătoase. Ar putea să transmită sunetele către creier.

Celulele stem sunt celule imature ce se regăsesc în tot corpul uman. Acestea pot să se înmulțească în aproape orice tip de țesut. Medicamentul făcut de specialiști transformă celulele în cili și captează sunetele. Ele ajung la creier cu ajutorul gelului.

Pierderea auzului pe termen scurt este o problemă cu care multe persoane se confruntă. Afecțiunea poate apărea ca urmare a infecțiilor urechii sau a acumulării de ceară. O mare problemă este pierderea auzului din cauza deteriorării ciliilor. Acest lucru se întâmplă o dată cu vârsta sau din cauza unor zgomote foarte puternice.

Medicament unic în lume

Pierderea auzului este legată de tinitus (zgomot constant de tip țiuit în urechi) și de un risc crescut de demență. Creierul face eforturi mari pentru a înțelege mesajul.

Multe persoane apelează la aparatele auditive, dar specialiștii au încercat să găsească o modalitate prin care să le elimine definitiv.

Dezvoltat de Frequency Therapeutics, o companie legată de Massachusetts Institute of Technology din SUA, gelul conține un amestec de medicamente ce duce la formarea de noi celule capilare dintr-un tip de celule stem numite celule progenitoare.

Printre substanțele din ser se numără și acidul valproic, un medieftin folosit în epilepsie. Spre deosebire de alte tipuri de celule stem, celulele progenitoare nu au șanse să se înmulțească în nicio formă de țesut corporal.

Un studiu publicat în revista Otology & Neurotology în 2021 a arătat că patru din șase voluntari cu pierdere severă a auzului, cărora li s-a administrat gelul, au reușit să înțeleagă mult mai bine convorbirile din jurul lor.

Michael Wareing, consultant în chirurgie auditivă la Barts Health NHS Trust din Londra, a declarat: „Primul Sfântul Graal al pierderii auzului este regenerarea acestor celule ciliate, iar al doilea este regenerarea acestora astfel încât să funcționeze. Potențialul acestor studii timpurii este enorm.“, potrivit Daily Mail.

Ne puteți urmări și pe Google News