Alertă în lumea medicală! Studiul care contrazice totul: Tulpina Omicron, la fel de periculoasă ca și variantele precedente
- Simona Suciu
- 8 mai 2022, 08:23
Un nou studiu american contrazice tot ce știam până acum și susține că tulpina Omicron este la fel de periculoasă ca și Delta. Medicii spun că pandemia nu s-a încheiat, deoarece Omicron care multe mutații și poate duce la noi valuri de îmbolnăvire. Un vaccin special pentru Omicron va fi disponibil din septembrie.
Varianta Omicron este la fel de periculoasă ca variantele anterioare, precum Delta, care a dus la cel mai mare număr de deccese la nivel mondial, arată un nou studiu realizat în Statele Unite. Cercetarea contrazice practic toate celelalte studii, conform cărora tulpina Omicron ar fi mai transmisibilă, dar cu efecte mai puţin grave asupra sănătății populației.
„Am constatat că riscurile de spitalizare şi de mortalitate au fost aproape identice”, au precizat cei patru cercetători de la Massachusetts General Hospital, de la Universitatea Minerva şi de la Harvard Medical School, care au condus studiul. Aceasta a fost realizat pe baza datelor provenite de la 130.000 de pacienţi cu COVID-19, scrie Agerpres.
Cercetarea, care se află în proces de evaluare, a fost publicată pe Research Square în data de 2 mai. Cercetătorii americani afirmă că studiile care au presupus că varianta Omicron este mai puţin severă au fost realizate în diferite locuri ale lumii - Africa de Sud, Scoţia, Anglia şi Canada – şi prezintă anumite limite: au subestimat numărul pacienţilor vaccinaţi şi numărul total de infectări în timpul valurilor Omicron recente, şi au exclus pacienţii care au efectuat teste rapide la domiciliu.
Foarte multe mutații
Spre deosebire de variantele anterioare, Omicron are mult mai multe mutații. „Această ultimă variantă care este în circulație are o serie de particularități și dacă la celelalte variante discutam de câte una, două mutații la nivelul proteinei de vârf al acestui virus, la Omicron vorbim de peste 13 mutații foarte apropiate la nivelul receptorului care este foarte folositor virusului și peste 50 de mutații în total“, a spus medicul Adrian Streinu Cercel, de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș.
Varianta Omicron poate ocoli anticorpii obținuți prin vaccinare, dar și prin trecerea prin boală. Astfel pot apărea noi valuri de infectări. „Deci cărțile încă nu s-au jucat, sunt departe de a se fi jucat, pandemia nu s-a terminat și lumea trebuie să înțeleagă acest lucru. Atunci, cel mai bun lucru este să ne protejăm, pentru că altceva la îndemână nu prea mai avem”, a mai spus medicul.
Vaccin anti Omicron
Vaccinurile care vizează în mod special varianta extrem de contagioasă Omicron ar putea primi aprobarea UE până cel târziu la sfârşitul lunii septembrie, a anunţat joi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
Vaccinurile dezvoltate de compania americană Moderna şi cea germană BioNTech au cele mai mari şase de a fi aprobate, a declarat Marco Cavaleri, directorul pentru strategia de vaccinare din cadrul EMA, într-o conferinţă de presă la Amsterdam.