Mascarada cu ostatici

Mascarada cu ostatici

Iranul a facut din afacerea prizonierilor britanici o campanie de imagine.

Cei 15 marinari britanici eliberati de presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad ca un cadou de Paste facut Marii Britanii s-au intors ieri acasa, releva Reuters.

La sosirea pe Aeroportul Heathrow, acestia pareau destinsi, dar nu au facut nicio declaratie si s-au urcat rapid in elicopterele care i-au transportat la baza militara din Devon pentru a fi supusi, conform protocolului, unor examene medicale.

Liderul de la Teheran a avut insa grija ca revenirea marinarilor in Marea Britanie sa-l aduca tot pe el in prim-plan, insa de data aceasta nu din cauza unui discurs dur la adresa Occidentului. Ahmadinejad a dat Londrei o lectie de imagine presarata din belsug cu ironie si umor englezesc.

„Vacanta obligatorie” Inainte ca britanicii sa ia calea aeroportului, au fost invitati de seful statului iranian la o ceremonie organizata in cinstea eliberarii lor. Iranienii s-au ingrijit ca acestia sa nu ia parte la eveniment imbracati in uniformele in care au fost capturati, ci in costume tipic occidentale.

Singura femeie din grup purta, la randul ei, un tricou de culoare roz, iar pe cap avea o esarfa albastra. Ahmadinejad a destins atmosfera glumind pe seama situatiei.

„Ce mai faceti voi? Asadar, ati venit intr-o vacanta obligatorie”, dupa care le-a urat noroc. Mai mult, toti au primit cadouri, ambalate in pungi specifice magazinelor din Vest, dar si genti cu sigla unei cunoscute firme occidentale de produse sport.

La aeroport, oficialii iranieni au respectat cu sfintenie si regulile de securitate, astfel ca marinarii au stat la rand pentru a trece de detectorul de metale, desi fusesera sub stricta supraveghere pe toata durata ramanerii fortate in Iran.

Autoritatile au dat dovada de exces de imaginatie: „Oaspetii” au fost dotati cu pungi transparente pentru documente si efecte personale, ca pe aeroporturile britanice, si li s-au inmanat sticle cu apa. 

O intelegere secreta

Publicatia „The Telegraph” scrie insa ca eliberarea marinarilor nu a fost tocmai un gest de marinimie din partea lui Ahmadinejad, ci a venit in urma unei intelegeri trecute sub tacere intre consilierul pe probleme de politica externa al premierului britanic, Nigel Sheinwald, si secretarul consiliului iranian de securitate, Ali Larijani.

In baza acordului, Ahmadinejad urma sa anunte personal eliberarea celor 15 - ceea ce a si facut, profitand la maximum de ocazie.

Totusi, intelegerea ar fi avut si un alt substrat. Un diplomat iranian rapit la Bagdad in urma cu doua luni, aparent de fortele de securitate irakiene, a fost eliberat si s-a intors, marti, la Teheran.

Totodata, americanii au anuntat brusc ca Iranul ar putea avea acces consular la cinci dintre oficialii sai arestati in ianuarie in nordul Irakului. Acestia au fost acuzati ca ar avea legaturi cu Garda Revolutionara Iraniana, despre care SUA sustine ca ar furniza arme militiilor siite.

Ministerul britanic de Externe a negat insa orice acord, iar Ahmadinejad nu a facut nicio referire la  eventuale concesii fata de britanici.

Totusi, intreaga presa britanica s-a intrebat daca autoritatile londoneze nu au oferit Iranului ceva la schimb. Ziarul „The Sun” a subliniat ca Blair a insistat asupra faptului ca nu au existat negocieri si s-a intrebat retoric cine s-ar mira daca peste cateva luni cei cinci insurgenti iranieni ar fi eliberati.

„Financial Times” apreciaza ca situatia a fost rezolvata atat de repede intrucat intre cele doua parti au discutat direct. „SUA si aliatii lor ar trebui sa faca uz de aceeasi modalitate de a se opune ambitiilor nucleare si regionale ale Iranului”, a notat publicatia.

Ne puteți urmări și pe Google News