Într-un raport al unei comisii guvernamentale din Irak, consultat de Reuters, se precizează că în timpul unor proteste de stradă, desfășurate pe 1 octombrie, forţele de securitate ale guvernului irakian au împuşcat 149 de civili, pe majoritatea în cap sau în piept, anunță b1.ro.

Raportul mai precizează că mai mult de 70% dintre victime au fost împuşcate în cap şi în piept, ceea ce poate fi considerat drept „utilizare de forţă excesivă” a forțelor de securitate. Potrivit datelor din raport, premierul irakian nu are nicio responsabilitate, deoarece nu a ordonat deschiderea focului împotriva civililor,  cei care se fac vinovați de acest lucru fiind comandanții cu grad înalt al trupelor.

Pe 1 octombrie, în Irak au avut loc proteste de stradă mari cauzate de rata mare a şomajului, calitatea proastă a serviciilor publice şi existența corupţiei. Forţele de securitate au acţionat în forţă înăbuşind temporar acțiunile nemulțumitilor.

Comitetul a concluzionat că ofiţerii şi comandanţii au pierdut controlul propriilor forţe în timpul protestelor (şi acest lucru) a cauza haos. Nu au existat ordine oficiale de la autorităţile supreme către forţele de securitate, pentru a deschide focul asupra protestatarilor sau să folosească muniţie de război de la bun început”, se precizează în raportul consultat de Reuters.

Raportul recomandă ca ofiţerii care sunt responsabili să fie demişi din funcţii şi puşi sub acuzare, astfel că un număr de 52 de generali de rang înalt şi mai mulţi membri ai forţelor de securitate au fost degradaţi.

Comisia care a făcut ancheta și a elaborat raportul a fost înfiinţată de prim-ministrul irakian, Adel Abdul Mahdi.