Masacru anunţat pe internet

Masacru anunţat pe internet

Tomohiro Kato, autorul masacrului petrecut duminică într-un cartier comercial din Tokio, şi-a anunţat intenţiile pe internet, postând zeci de mesaje de avertizare înainte de a trece la fapte, anunţă presa japoneză.

Cu toate că aflase despre aceste mesaje, poliţia a declarat că nu a putut opri atacul. „Voi intra cu maşina în oameni, iar atunci când maşina va deveni neutilizabilă, voi folosi cuţitul“, anunţa un mesaj postat în cursul dimineţii de duminică, cu câteva ore înainte de masacru. Seria postărilor pe internet a continuat cu zeci de mesaje, ultimul fiind trimis cu doar câteva minute înainte de atac, în care Kato anunţa că „a sosit momentul“. Kato, în vârstă de 25 de ani, a ucis 7 persoane şi a rănit alte 12, într-un act pe care l-a justificat apoi prin faptul că „se săturase de viaţă şi de lume“.

Autorităţile încearcă în prezent să înţeleagă motivaţia atacului, care nu este însă singular. În luna martie a acestui an, un bărbat din Tokio a atacat cu un cuţit un grup de oameni, omorând o persoană, iar un tânăr a împins un necunoscut sub roţile trenului, într-o gară din vestul Japoniei. „Japonia a intrat într-o eră a egoismului“, explică Jinsuke Kageyama, un psiholog criminalist, citat de Reuters, care adaugă că eşecul profesional sau respingerea socială generează frustrări foarte mari. Infracţiunile grave sunt pedepsite cu moartea în Japonia, de aceea astfel de gesturi pot fi văzute şi ca tentative de sinucidere.

Autorităţile se tem de înmulţirea atacurilor de acest gen şi analizează posibilitatea interzicerii comercializării armelor albe.

Ne puteți urmări și pe Google News