Evenimentul Zilei > Justitie > Locic, de la „Serviciul Imobiliar de Elită” la „Evul Mediu, arestul pe tubulatură”
Locic, de la „Serviciul Imobiliar de Elită” la „Evul Mediu, arestul pe tubulatură”

Locic, de la „Serviciul Imobiliar de Elită” la „Evul Mediu, arestul pe tubulatură”

Vechi apropiat al PDL şi al lui Gigi Becali, „branşat” la miezul unei reţele imobiliare care-şi protejează interesele cu „mâna” unor foşti ofiţeri ai Serviciului de Informaţii Externe, Marius Locic e exemplul tipic de client al „reţelei Voicu”: afacerist cu probleme penale, gata să „deconteze” serviciile de „consultanță juridică” ale senatorului pesedist, în tentativa de a evita „contractul cu moartea”.

Măsura arestului preventiv amenință cu încă o victimă în „dosarul Voicu”. Omul de afaceri Marius Locic a fost reţinut astăzi de procurorii DNA, pentru 24 de ore, și ar putea fi prezentat judecătorilor pentru emiterea unui mandat de arestare.
„În luna august 2009, Cătălin Voicu a pretins şi a primit de la un om de afaceri suma de 119.000 RON în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă întrun dosar în care acesta este cercetat pentru fapte de natura penală”.
Aşa începe un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din martie 2010, preambul în celebrele stenograme publicate de hotnews.ro în cazul Cătălin Voicu. Omul de afaceri este Marius Locic. Iar obiectul tranzacţiei este chiar marfa principală a reţelei Voicu: influența.
Sunt vremuri tulburi pentru rechinii imobiliari ai României postdecembriste: afacerile penale îi ameninţă, în premieră, cu privarea de libertate. Se instalează, invariabil, frică. „Nu vă puteţi închipui ce e acolo. Arestul din Capitală, de la minus 2, ăla care e pe tubulatura – Evul Mediu. Uşi negre de fier, zăbrele şi lacăte, nu au aerisire, ţigani, bandiţi, te f– aia în c–, te omoară.
Ia noaptea din furculiţa care o au, o ia şi o ascute şi-o bagă în gât. Pe arest preventiv sunt tot felul de borfaşi, tot felul de bandiţi. Ce să împaci bă. Dacă are…au un contract cu moartea”, descrie situaţia Cătălin Voicu, într-un dialog antologic alături de Marius Locic, afaceristul căruia îi promisese liniştea în schimbul sumei de 119.000 de lei, mascate în spatele unor contracte de „consultanță juridică”.

„Cum? Dar Blaga mă respectă!”

„Eu mâine îmi pun fundul în maşină şi mă duc personal, pentru domnul Locic, la Poliţia Capitalei. Ba nu. Mă duc la IGP şi îi chem la mine, într-un birou de la IGP, pe cei de la Capitală. Şi rezolv această problemă”, era promisiunea din 2009 a senatorului Voicu către „protejatul” său, Marius Locic.
Istoria afaceristului cu interese imobiliare de zeci de milioane de euro şi o reţea media care include ziarele Interesul Public şi Atac a fost multă vreme asociată cercurilor PDL-iste. Pasaje din convorbirile avute cu senatorul Voicu şi interceptate de DNA exemplifică legăturile subterane ale afaceristului. „Cum? Dar Blaga mă respectă!”, exclamă la un moment dat Locic, iar Voicu îl pune imediat la punct: „Vă respectă pe dracu! Îl vedeţi pe Blaga că se duce pentru dumneavoastră undeva cum mă duc eu?”.
Într-o altă convorbire cu senatorul pesedist, Locic îi spune acestuia: „Poate să câştige Băsescu! Asta-i viaţa, ce să faci?! În viaţă trebuie să ştii să te duci… Eu îmi asum acest risc pentru că chiar dacă câştigă, asta e! Trebuie să mi-l asum!”.
Replierea politică a lui Marius Locic pare să se fi produs pe fondul problemelor în justiţie ale acestuia. Promisiunile lui Cătălin Voicu, senatorul capabil să descurce iţele încurcate ale sistemului juridic românesc, au contat decisiv. „Decontul”? În septembrie 2009, un Marius Locic vorbind în şoaptă la telefon clarifica şi acest aspect: „Deci am aranjat cu miliardul, marţi sau miercuri facem contract”.

REȚEAUA

Învățăturile lui Marius Locic: “Recomand la toți oamenii de afaceri să angajeze ofițeri de informații”

Mogul imobiliar. Afaceri în media. Candidat la titlul de „prieten transpartinic”. Omul apropiat de PDL, pe care „Blaga îl respectă”. Magnatul dispus să apeleze la serviciile senatorului PSD Cătălin Voicu. „Şeful” unor spioni de top ai Informaţiilor Externe româneşti. Prieten cu Gigi Becali. Miliardarul şi controversa.
Aşa ar putea începe filă introductivă despre Marius Locic, afaceristul de 38 de ani care câştigă sute de milioane de euro din tranzacţii imobiliare și investeşte o parte din bani în presa de scandal, controlând ziarele „Atac “, „Interesul Public“ şi postul TV Senso. În trecut, un finanţator regulat al clubului de fotbal Steaua Bucureşti.
Deși 2009 n-a fost prea bland cu afacerile lui Marius Locic – în presă s-a speculat ca două dintre mașinile de lux ale magnatului ar fi fost recuperate de firmele de leasing –, miliardarul a reușit anul trecut câteva tranzacții imobiliare importante. Printre clienți: postul de televiziune OTV, care a cumpărat un teren de la Locic, pentru noul sediu.
Afacerile lui Locic "gândesc" cu creierul foștilor spioni
Despre interesele de afaceri ale lui Marius Locic, EVZ a scris în aprilie 2008, în cadrul serialului “Cupola”, descoperind o reţea financiară protejată cu “mâna” şi “relaţiile” unor foşti spioni ai Serviciului de Informaţii Externe. Pe statele de plată ale Locic Group figurează rezerviştii SIE Adrian Isac, Ion Isar şi Mircea Has. Toţi consilieri personali ai lui Marius Locic, afaceristul care declara franc că i-a angajat pentru a fi sigur “dacă gândirea mea este corectă sau nu în anumite tranzacţii pe care le fac”.
De altfel, numele lui Adrian Isac apare de câteva ori şi în stenogramele convorbirilor Voicu-Locic interceptate de DNA. Generalul SIE care susţinea pentru EVZ că “noi ştim să ajungem în instituţii economice”, şi-a început cariera în spionajul extern în anii ’70. Specializat în spaţiul ex-sovietic, comerţul de armament şi afacerile energetice, Isac a ieşit în rezervă în 2007. Nu înainte de a participa la o ultimă operaţiune de anvergură: eliberarea jurnaliştilor români răpiţi în Irak.
”Recomand la toţi oamenii de afaceri să nu rateze oportunitatea de a angaja ofiţeri de informaţii, atunci când aceştia sunt disponibili”, avea să declare în aprilie 2008 Marius Locic în chestiunea angajării lui Isac. Dacă experienţa, relaţiile şi informaţiile deţinute de Isac nu l-au putut ajuta în rezolvarea problemelor penale, Locic n-a ezitat să intre pe filiera Voicu.
În stenogramele DNA publicate de hotnews.ro apar politicieni (Gabriel Oprea, Ludovic Orban, Marian Vanghelie), magistraţi (Florin Costiniu, Cristian Jipa) şi oameni de afaceri (Costel Cășuneanu, Marius Locic), pentru care senatorul Cătălin Voicu ar fi intervenit în justiţie.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: