Minskul ii ofera lui Vladimir Putin presedintia Uniunii Rusia-Belarus.
Surse apropiate presedintiei Belarusului au anuntat ca presedintele rus Vladimir Putin se va afla saptamana viitoare la Minsk, pentru a discuta cu Aleksandr Lukasenko despre constitutia viitoarei Uniuni Rusia-Belarus.
Anuntul a reaprins speculatiile cum ca Putin ar putea forta crearea acestei uniuni, astfel incat, in conditiile aparitiei unui nou stat, el sa poata fi din nou presedinte. Kremlinul a confirmat ca Putin se va afla la Minsk, in perioada 13-14 decembrie. Postul de radio independent „Eho Moskvi” sustine ca Putin si Lukasenko vor semna, cu aceasta ocazie, actul de creatie a noii Uniuni. Surse de la Kremlin au catalogat insa informatiile de acest gen drept „fantasme speculative”.
Argumentele lui Putin
Rusia si Belarusul au semnat un acord de uniune in 1996, ce prevedea, pe termen scurt, strangerea relatiilor economice si militare, iar, in perspectiva, formarea unei singure tari. La mai bine de zece ani de la acel moment, Uniunea Rusia-Belarus este insa doar una economica, desi Putin si Lukasenko au evocat de multe ori posibilitatea formarii unui nou stat.
Unii analisti spun ca liderul de la Minsk nu mai este interesat de acest proiect si prefera sa-si pastreze independenta, insa altii sustin ca este posibil ca Putin sa-i fi facut lui Lukasenko o oferta greu de refuzat - aceea de a deveni vicepresedinte al noului stat. Pe de alta parte, Putin are la indemana si alte mijloace de presiune. In conditiile in care Lukasenko este un paria in Occident, el nu-si poate permite cu niciun chip sa piarda si sprijinul lui Putin, singurul care il mai mentine la putere.
„Un astfel de plan ar reprezenta o salvare pentru Putin, permitandu-i sa devina liderul unei noi structuri geopolitice fara a schimba Constitutia Rusiei”, a declarat Serghei Suschevici, fost lider al Belarusului in perioada 1991-1994. Daca Putin si Lukasenko ar veni intr-adevar cu propunerea unei uniuni, aceasta ar trebui aprobata pe baza de referendum in fiecare dintre cele doua tari.
Invazie ruseasca in Mediterana Noua nave ale marinei militare a Rusiei au pornit in aceasta saptamana de la o baza de la Marea Barents spre apele Mediteranei, pentru ceea ce se doreste a fi cea mai ampla iesire in zona a navelor rusesti de la destramarea URSS incoace. Acestora li se vor alatura alte doua nave, printre care un petrolier, pornite din Marea Neagra. Potrivit ministrului rus al apararii, Anatoli Serdiukov, navele rusesi, conduse de portavionul „Amiralul Kuznetov”, vor ramane in zona Mediteranei pana in februarie 2008.
„Scopul acestor iesiri este acela de a asigura o prezenta navala intr-o zona de importanta tactica a oceanului planetar”, a spus ministrul Serdiukov. Profitand de cresterea veniturilor din exporturile de petrol, presedintele Vladimir Putin a sporit bugetul alocat armatei, cu scopul evident de a creste influenta si prestigiul Rusiei pe plan international.
In urma cu cateva luni, acelasi Putin anunta reluarea zborurilor de patrulare ale bombardierelor strategice rusesti, o practica datand, de asemenea, din epoca sovietica. Anatoli Serdiukov a anuntat ca, in timpul sederii in Marea Mediterana, vasele rusesti vor efectua trei exercitii si vor vizita sase tari, pe care nu le-a numit.