Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > MARIE LOUISE-SEMEN: Singur in New York

MARIE LOUISE-SEMEN: Singur in New York

Singura premiera cinematografica de saptamana aceasta este „I Am Legend” (tradus pentru ecranele romanesti „Legenda vie”), un film de 150 de milioane de dolari cu Will Smith, in regia lui Francis Lawrence.

Daca Will Smith n-are nevoie de recomandari, numele lui Francis Lawrence necesita cateva note. Inainte de „Constantine” (filmul din 2005 in care Keanu Reeves incarna un detectiv care fusese in iad), Lawrence nu facuse decat videoclipuri (a lucrat, printre altii, cu Britney Spears, Aerosmith, Jennifer Lopez, Janet Jackson si Will Smith).

„I Am Legend” este al doilea film al sau – in ciuda faptului ca Smith si-ar fi dorit sa lucreze cu Guillermo del Toro. Povestea, bazata pe romanul lui Richard Matheson (care a mai fost transformat in film de inca doua ori: „The Last Man on Earth”, 1964, cu Vincent Price, si „The Omega Man”, 1971, cu Charlton Heston), incepe cu leacul pentru cancer si se sfarseste cu leacul impotriva leacului pentru cancer…
In anul 2009, dr. Krippen (Emma Thompson, intr-o aparitie de nici 2 minute) anunta ca a gasit leacul pentru cancer. Insa leacul cu pricina transforma oamenii in niste mutanti setosi de sange. Robert Neville (Will Smith) este, in anul 2012, singurul supravietuitor din New York. Neville este colonel in armata americana si in acelasi timp om de stiinta. Dupa ce si-a evacuat familia, a ramas in urma pentru a gasi leacul pentru aceasta boala monstruoasa. Deci povestea este batalia lui cu boala si cu produsele ei teribile, in mijlocul unui New York in care nu mai are pe nimeni, in afara de cainele sau si cateva manechine cu care converseaza ocazional.

Cateva scene din film sunt remarcabile – cum ar fi cea din deschidere, cand Neville vaneaza o caprioara pe strazile newyorkeze acoperite de vegetatie sau cea in care, realizand ca propriul lui caine a fost infectat, situatia devine una de „care pe care” si Neville este silit sa-si omoare singurul companion. Altele sunt usor siropoase – ca aceea in care ni se preda o lectie despre Bob Marley, a carei morala este ca nu avem voie sa luam pauza de la lupta cu raul.

Productia a presupus o enorma cantitate de efecte speciale, unele mai reusite decat altele, un numar urias de figuranti si locatii aproape imposibile. In ciuda acestei mari desfasurari de forte, povestea este, in fond, despre singuratate, dezolare, pierdere, disperare. E un film care ar merita vazut, daca puteti trece cu vederea ca este, totusi, un horror SF.

Filmul ruleaza de maine la Hollywood Multiplex, Movieplex si Cinema Pro.

Nota noastra: 6 * * *

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: