Evenimentul Zilei > Actualitate > Mariana Rarinca a pierdut la CEDO. Femeia a fost condamnată pentru șantaj la judecătoarea Livia Stanciu
Mariana Rarinca a pierdut la CEDO. Femeia a fost condamnată pentru șantaj la judecătoarea Livia Stanciu

Mariana Rarinca a pierdut la CEDO. Femeia a fost condamnată pentru șantaj la judecătoarea Livia Stanciu

Mariana Rarinca, femeia condamnată pentru că a șantajat-o pe judecătoarea Livia Stanciu a pierdut procesul pe care l-a intentat la CEDO împotriva condamnării pe care a primit-o.

CEDO a respins ca inadmisibilă acțiunea  pe care a formulat-o Mariana Rarinca. Aceasta a contestat condamnarea pentru șantaj la fosta șefă a ICCJ, Livia Stanciu. Mariana Rarinca s-a plans pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil.

Mariana Rarinca a fost condamnată, în 2015, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru că a șantajat-o pe Livia Stanciu. Este vorba de fosta președintă a Înaltei Curți de Casație, în prezent judecător CCR. Curtea de Apel București a stabilit că femeia a amenințat-o pe Livia Stanciu cu dezvăluiri compromițătoare despre ea și soțul său.

Instanța de la Strasbourg a respins acțiunea Marianei Rarinca drept inadmisibilă.

Cum a pierdut Mariana Rarinca la CEDO

Mariana Rarinca, apărată de avocatul Corneliu-Liviu Popescu, a argumentat ca judecătorii Curții de Apel nu i-au respectat dreptul la apărare. Aceștia au refuzat, a susținut avocatul, să dezbată cererile ridicate de Rarinca. Asta deși respectivele solicitări vizau aspecte fundamentale pentru soluționarea cauzei.

De asemenea, Rarinca a reclamat la CEDO faptul că dosarul ar fi fost dirijat astfel încât să ajungă la un anumit complet. Este vorba despre instanța din cadrul Curții de Apel București care a pronunțat condamnarea la 3 ani de închisoare cu suspendare.

CEDO a respins solicitarea ca inadmisibilă pe motiv că argumentele aduse au fost nefondate.

În opinia judecătorilor, reclamanta nu a oferit niciun argument sau dovadă capabile să contrazică concluzia jurisdicțiilor naționale. Aceștia au mai stabilit că argumentația nu indică o încălcare a dreptului intern în decizia de formare a completului.

„Din aceste motive, Curtea, în unanimitate, declarară cererea inadmisibilă”, se arată în decizia CEDO din 4 februarie.

Cazul Marianei Rarinca

În toamna anului 2015, Mariana Rarinca, a fost condamnata definitiv de Curtea de Apel Bucuresti la trei ani de închisoare cu suspendare. Ea a fost acuzată că a încercat să o șantajeze pe Livia Stanciu (în prezent membră a Curții Constituționale).

Curtea de Apel București a respins apelul DNA, și pe cel formulat de acuzată în acest caz. Judecătorii au menținut condamnarea de 3 ani închisoare cu suspendare dată de Tribunalul București în decembrie 2014.

Potrivit DNA, în perioada august/septembrie 2013 – 3 iunie 2014, Mariana Rarinca a amenințat-o pe Livia Stanciu că va da în vileag fapte compromițătoare pentru ea și solțu ei. Pentru a nu face aceste dezvăluiri, Mariana Rarinca i-ar fi pretins șefei de atunci a Înaltei Curți suma de 20.000 de euro.