Registrul abaterilor Turciei de la CEDO în 2020
- Iuliu Vlădescu
- 4 februarie 2021, 12:26
Registrul abaterilor Turciei de la CEDO în 2020. Reclamațiile la adresa Turciei au crescut cu 27% față de 2019.
Registrul abaterilor Turciei de la CEDO în 2020. HÜRRIYET (Turcia), 3 februarie 2021 - În ultima săptămână a lunii ianuarie din fiecare an, Curtea Europeană a Drepturilor Omului face o evaluare a situației cu prilejul începerii noului an al justiției.
Se publică deciziile luate în anul anterior, numărul reclamațiilor, evoluția proceselor și, în general, statistici detaliate legate de sarcinile tribunalului.
Președintele islandez al CEDO, Robert Spano, a declarat că anul trecut reclamațiile la adresa Turciei au crescut cu 27% față de 2019. Spano a precizat că această creștere este legată de finalizarea unei părți a proceselor referitoare la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.
Rusia, Turcia și Ucraina pe primele trei locuri
Desigur, în fiecare an, privirile se îndreaptă cu precădere spre tabloul referitor la deciziile luate de secțiile de judecată ale CEDO în privința deciziilor anunțate de diverse autorități.
Rezultatele aferente anului 2020 au arătat încă o dată că tradiția CEDO din ultimii ani nu a fost încălcată. Așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți, pe primul loc s-a aflat Rusia, urmată de Turcia și de Ucraina.
De fapt, până în 2012, era un obicei ca în statisticile anuale anunțate de CEDO, Turcia să fie pe primul loc în ceea ce privește cel mai multe cazuri și cele mai multe decizii de încălcare.
Rusia, care a ratificat în 1998 Convenția Europeană a Drepturilor Omului, a intrat în sistemul CEDO și la scurt timp a devansat Turcia, în 2012, din cauza reclamațiilor care au început să se adune.
Din 97 de decizii, în 85 a fost vorba de cel puțin o încălcare
Ce vedem în tabloul anunțat săptămâna trecută? CEDO a pronunțat 871 de decizii în 2020. 185 dintre acestea sunt despre Rusia. În 173 dintre deciziile pronunțate privind Rusia este vorba de cel puțin un caz de încălcare a drepturilor omului.
Privitor la Turcia, au fost luate 97 de decizii, dintre care 85 se referă la cel puțin un caz de încălcare. În șase cazuri s-a decis că nu există încălcări și în alte șase cazuri a fost o soluție amiabilă sau s-a declinat competența.
Turcia este urmată de Ucraina, cu 86 de decizii. În 82 dintre acestea a fost vorba de cel puțin o încălcare a drepturilor omului.
În 2019, fuseseră luate 113 decizii referitoare la Turcia, dintre care 96 se refereau la încălcarea a cel puțin un articol. Din această perspectivă, în 2020 s-a înregistrat o scădere ușoară față de anul anterior.
Cele mai multe încălcări sunt legate de libertatea de exprimare
În 2020, cele mai multe decizii ale CEDO referitoare la Turcia au avut ca subiect „libertatea de exprimare”, fiind constatate încălcări ale Convenției Europene privind Drepturile Omului. 31 de decizii au fost pronunțate pe acest capitol.
Pe locul doi s-a aflat „dreptul la un proces corect”, cu 21 de încălcări.
Pe locul trei s-a aflat capitolul „Libertate și dreptul la securitate”, articolul 5 din Convenția Europeană. Au fost constatate 16 încălcări. A urmat capitolul „dreptul la proprietate”, cu 14 încălcări, în mare parte legate de deciziile de naționalizare.
Aceste decizii de încălcare a prevederilor se referă la plângeri atât mai recente cât și din dosare mai vechi.
Registrul abaterilor Turciei de la CEDO în 2020. Ankara se află în al doilea mare grup al reclamațiilor
Privind la volumul de muncă, trebuie să subliniem că în perioada următoare, un volum mare de muncă așteaptă CEDO. Potrivit datelor publicate, numărul dosarelor care așteaptă să fie judecate la CEDO este de aproximativ 62.000.
Dintre acestea, 13.650 se referă la Rusia. Urmează Turcia, cu 11.750 de dosare și Ucraina, cu 10.400 de dosare.
Alături de cazurile din aceste trei țări, dosarele provenite din România, Italia, Azerbaidjan, Serbia, Armenia, Polonia și Moldova reprezintă 87,4% din totalul dosarelor de la CEDO. Restul de 7.800 de dosare aparțin altor 37 de țări membre ale Consiliului Europei.
Cu alte cuvinte, 37 de țări însumează 12,6% din cazurile CEDO iar alte 10 țări generează 87,4% din dosare.
Desigur, există și problema punerii în practică a deciziilor luate de această instanță. Președintele CEDO, Robert Spano, a făcut un apel la punerea în practică a deciziilor, cu ocazia conferinței de presă organizată miercurea trecută.
Deciziile luate de Marea Cameră sunt ferme și trebuie puse în aplicare
Spano a spus că „Deciziile luate de Marea Cameră sunt ferme și trebuie puse în aplicare. Articolul 46 al Convenției este foarte clar. Fiecare stat membru trebuie să pună în aplicare deciziile tribunalului”.
Fără îndoială, acest mesaj este adresat Turciei, în legătură cu decizia referitoare la Selahattin Demirtaş (Co-președinte al partidului pro-kurd și pro-minorități HDP, Demirtaș a candidat la președinție în 2014, când a ieșit pe locul 3. În 2016 a fost condamnat la închisoare, acuzat de propagandă împotriva statului.
A candidat din nou la alegerile prezidențiale din 2018 și a obținut, din închisoare, tot locul trei - n.red.). Trebuie să adăugăm acestei așteptări toate deciziile CEDO stabilite înainte de a ajunge la Marea Cameră.
Traducere Florin Matei, RADOR