Turcia: Erdogan surprinde declarându-se pentru o nouă Constituţie

Turcia: Erdogan surprinde declarându-se pentru o nouă Constituţie

Turcia: Erdogan surprinde declarându-se pentru o nouă Constituţie, scrie La libre belgique.

LA LIBRE BELGIQUE (Belgia), 1 februarie 2021 - Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a declarat luni pentru o nouă Constituţie, surprinzând, cu doi ani înainte de alegeri, care se anunţă complicate pentru el.

„Este clar că la originea problemelor Turciei se află Constituţiile scrise de pucişti după anii 1960 (...). Poate că e timpul ca Turcia să redeschidă dezbaterea privind o nouă Constituţie”, a declarat dl Erdogan.

„Am putea lua măsuri în acest sens dacă am ajunge la un acord” cu partidul ultranaţionalist MHP, aliatul lui, a adăugat dl Erdogan într-o conferinţă de presă după un Consiliu de miniştri la Ankara. Orice proiect de Constituţie va fi supus unui referendum, a afirmat el.

Constituția de după lovitura de stat militară

Dl Erdogan a făcut deja în 2017 o profundă revizuire a Constituţiei actuale, care datează din 1982, şi a fost redactată după o lovitură de stat militară.

La finalul acestei reforme constituţionale validate printr-un referendum, Turcia a trecut de la un regim parlamentar la un sistem prezidenţial care a lărgit considerabil puterile şefului statului.

Ultimele declaraţii ale preşedintelui turc vin într-un moment în care mulţi analişti şi opozanţi îi atribuie initenţia de a grăbi viitoarele alegeri prezidenţiale şi legislative programate pentru 2023, ceea ce el neagă.

Un referendum constituţional i-ar permite lui Erdogan să-şi adune trupele

Organizarea unui referendum constituţional i-ar putea permite dlui Erdogan să-şi adune trupele. Chiar dacă rămâne oficialul politic cel mai popular din ţara sa, el şi-a văzut popularitatea scăzând în ultimii ani din cauza unor dificultăţi economice tot mai mari.

În alegerile prezidenţiale şi legislative organizate în 2018, dl Erdogan a fost reales confortabil, dar partidul lui, AKP, nu a putut obţine majoritatea absolută care i-ar fi permis să guverneze singur.

Şeful statului conduce în prezent Turcia într-o coaliţie informală cu şeful MHP, Devlet Bahçeli, altă dată unul din cei mai feroci rivali ai săi.

Înfrângerea din 2019

Semn al pericolelor care îl pândesc, dl Erdogan a suferit în 2019 o spectaculoasă înfrângere electorală la alegerile municipale pierzând Istanbulul şi Ankara, oraşe pe care islamo-conservatorii le controlau de un sfert de secol.

Dl Erdogan, în vârstă de 66 de ani, este la putere din 2003, mai întâi ca prim-ministru, apoi, din 2014, ca preşedinte.

Teoretic, Constituţia actuală îi permite să rămână până în 2028 în fruntea statului.

Sursa

Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR