Exact ca în cazul sistemului imunitar al organismului se întâmplă și cu măsurile de apărarea a economia globale. Există o furtună de citokină virtuală: efortul de a lupta împotriva bolii face mai mult rău creșterii globale decât boala în sine. Carantinele, restricțiile de călătorie, închiderea afacerilor și măsurile voluntare de autoprotecție ale cetățenilor au înghețat afacerile”, scrie Peter Coy pe prestigiosul site de afaceri bloomberg.com.

Dincolo de comparația extrem de reușită, specialistul în economie de la bloomberg nu se teme să spună lucrurilor pe nume. „Noile cazuri din China au scăzut brusc, ceea ce este o veste minunată. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, liderii țării au impus cea mai extinsă carantină din istorie, închizând aproape 60 de milioane de oameni în provincia Hubei, epicentrul focarului. De asemenea, guvernele din provinciile înconjurătoare au luat măsuri pentru a-și proteja populațiile, adoptând interdicții de călătorie și obligând fabricile să închidă.

Pierderile economice au fost ridicate: Creșterea în primul trimestru va fi de doar 1,2%, conform proiecțiilor Bloomberg Economics – cea mai lentă rată anuală de când China a început să facă astfel de măsurători.(…) Acum, când autoritățile din afara orașului Hubei au început să reducă restricțiile pentru a limita pierderile, există riscul ca numărul de cazuri noi să înceapă să crească din nou, pe măsură ce oamenii se întorc la muncă, la studii și la cumpărături.

Dacă, însă, numărul cazurilor noi din China continuă să scadă, atunci se va demonstra că un stat autoritar, cu o populație obedientă și capacități de supraveghere de înaltă tehnologie poate controla Covid-19. Dar e greu de spus că alte națiuni ar putea folosi strategia Chinei sau ar dori să o facă”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE