Marea Britanie: vot parlamentar cu final greu de prevăzut | VIDEO

Marea Britanie: vot parlamentar cu final greu de prevăzut | VIDEO

Peste 45 de milioane de britanici sunt aşteptaţi astăzi la urne pentru a vota în alegerile legislative. Secţiile de votare au fost deschise de la ora 09.00, ora României.

Toate scenariile pentru un viitor guvern britanic, care va trebui să scoată ţara din criza economică şi să reducă uriaşul deficit bugetar, rămân posibile azi, în ziua în care cetăţenii sunt aşteptaţi la urne în cadrul unuia dintre cele mai strânse scrutine parlamentare ale ultimelor decenii. Conservatorii, pe primul loc Favoriţii sondajelor sunt conservatorii lui David Cameron, dar niciun partid nu pare capabil să obţină majoritatea necesară pentru o guvernare stabilă. Două sondaje publicate ieri nu au făcut decât să sporească incertitudinea, într-o ţară care nu este obişnuită cu formarea de coaliţii.

Primul, un sondaj YouGov publicat de tabloidul „The Sun”, îi creditează pe conservatori cu 35% din intenţiile de vot, pe laburişti - cu 30%, în creştere, şi pe liberal-democraţi - cu 24%, în scădere. Aplicate la sistemul de vot britanic - uninominal majoritar într-un singur tur - aceste rezultate ar oferi laburiştilor, conduşi de premierul Gordon Brown şi aflaţi la guvernare din 1997, cel mai mare număr de mandate parlamentare, dar nu şi majoritatea.

Un sondaj ComRes publicat de cotidianul „The Independent” estimează că partidul cu cel mai mare număr de voturi şi de mandate parlamentare va fi totuşi cel Conservator, dar că nici acesta nu va întruni majoritatea. Ambele scenarii oferă un rol central liberal-democraţilor conduşi de Nick Clegg. Aceştia sunt deschişi spre o coaliţie, dar au spus că nu ar putea lucra cu un partid ce pierde votul populaţiei, însă câştigă cele mai multe mandate parlamentare - aluzie la laburişti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte scenarii rămân valabile. Partidul Democratic Unionist din Irlanda de Nord, care ar putea câştiga 9 mandate parlamentare, e dispus să încheie o coaliţie cu gruparea lui David Cameron, potrivit „The Daily Telegraph”.