Poliţia din Hong Kong a arestat astăzi aproape 400 de persoane în timpul protestelor violente, declanşate de intrarea în vigoare a noi legi a securităţii naţionale, impuse de China comunistă

Mulţi dintre cei arestaţi intră sub incidenţa noi legi şi riscă pedepse cu închisoare pe viaţă.

La Londra, la 23 de ani de când Marea Britanie a retrocedat Chinei fosta sa colonie Hong Kong, premierul Boris Johnson a afirmat că prevederile legii reprezintă o încălcare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi o gravă nerespectare de către China a obligaţiilor asumate.

Boris Johnson a criticat sever adoptarea Legii securităţii naţionale de către China care, spune el, violează grav autonomia provinciei Hong Kong. Ca urmare a adoptării acestei legi Marea Britanie îşi va deschide porţile pentru aproximativ trei milioane de locuitori din fosta sa colonie.

,,Ei vor avea posibilitatea de a locui şi munci în Marea Britanie şi de a aplica ulterior pentru cetăţenie britanică”.

Guvernul britanic crează astfel o rută specială pentru cetăţenii din Hong Kong, care vor primi iniţial vize de şedere şi muncă în Marea Britanie, urmând ca după cinci ani să aibă opţiunea de a deveni cetăţeni britanici. Provincia Hong Kong a fost retrocedată Chinei în 1997, în baza unui acord între Marea Britanie şi China, care prevedea că drepturile şi libertăţile fundamentale ale locuitorilor vor fi respectate 50 de ani de la momentul retrocedării. În ultimii ani însă, China a încercat să-şi impună controlul direct asupra provinciei, ceea ce a dus la proteste violente. Legea securităţii naţionale, adoptată în spatele uşilor închise, va pedepsi de acum înainte astfel de proteste cu închisoarea.