Evenimentul Zilei > Actualitate > UPDATE. Marcel Vela: Raportul declasificat despre „10 august” va grăbi ancheta. Reacția DIICOT
UPDATE. Marcel Vela: Raportul declasificat despre „10 august” va grăbi ancheta. Reacția DIICOT

UPDATE. Marcel Vela: Raportul declasificat despre „10 august” va grăbi ancheta. Reacția DIICOT

Ministrul Administrației și Internelor a anunțat că a primit toate avizele pentru desecretizarea Dosarului „10 august”.

UPDATE. DIICOT transmite că afirmațiile în sensul că „potrivit unor surse din DIICOT, Mihai Valeriu ar fi ținut permanent legătura cu Liviu Dragnea și liderii huliganilor” nu au un fundament real.

Oficialii Direcției fac referire la un articol publicat de HotNews, preluat de Adevărul și de alte surse media în care se precizează: „Carmen Dan, care se afla în concediu în 10 august 2018, a venit la biroul de la Ministerul de Interne și a preluat comanda operațiunilor în jurul orei 12:00, arată Raportul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018, care a fost desecretizat joi, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate dosarului. Potrivit surselor citate, aceasta a preluat comanda de la Nucu Marin, secretar de stat în MAI la acea dată. Din acel moment, ordinele au fost date prin intermediul lui Mihai Valeriu, subsecretar de stat, au precizat sursele citate. Raportul prezintă detaliat misiunile, unitățile efective deplasate în zona Pieței Victoria și desfășurarea evenimentelor pe ore și minute. Potrivit unor surse din DIICOT, Mihai Valeriu ar fi ținut permanent legătura cu Liviu Dragnea si liderii huliganilor. De notat că această informație nu face parte din raportul desecretizat joi”.

Legat de acest aspect, DIICOT a transmis:

„Urmare a informațiilor apărute în spațiul public, Biroul de Informare și Relații Publice aduce la cunoștință următoarele: Înscrisul intitulat „Informarea privind manifestația de protest desfășurată în municipiul București, în data de 10.08.2018”, declasificat de către M.A.I. la data de 14.11.2019, nu cuprinde date referitoare la implicarea unor persoane fără atribuții în activitatea de gestionare a intervenției jandarmeriei în timpul protestelor, ci evaluări contextuale cu privire la modul de desfășurare a evenimentelor și cu privire la capacitatea de reacție a forțelor de ordine. Afirmațiile în sensul că „potrivit unor surse din DIICOT, Mihai Valeriu ar fi ținut permanent legătura cu Liviu Dragnea și liderii huliganilor” nu au un fundament real”.

 

UPDATE – Ministrul de Interne a declarat că raportului desecretizat va grăbi ancheta asupra evenimentelor din 10 august 2018, îi va ajuta pe procurori și, mai ales, le va oferi posibilitatea unora dintre cei acuzați să se apere.


Declarații Marcel Vela:

MAI a decis, conform legii, această declasificare a raportului „1o august”.

Am înaintat raportul declasificat către DIICOT, unde există un dosar penal deschis cu privire la toate sesizările.

DIICOT ne-a comunicat că ia act de acest raport declasificat, care poate fi folosit în ancheta penală.

Datele din raport pot fi folosite în ancheta penală.

Conform Codului de procedură penală, tot ce se întâmplă în acest dosar nu este public, a declarat ministrul, întrebat despre implicarea fostului ministru de Interne Carmen Dan.

Există o comisie internă de anchete disciplinare care se ocupă de responsabilitățile angajaților în violențele din 10 august 2018, a mai spus ministrul, întrebat despre soarta șefilor jandarmeriei care au coordonat intervenția violentă din timpul mitingului, Ionuț Sindile și Sebastian Cucoș.

Nu știu de ce Carmen Dan nu a fost de acord cu desecretizarea, pentru că și SRI, dar chiar și Jandarmeria au fost de acord cu desecretizarea.

Cei care au făcut abuzuri vor fi sancționați, a mai spus Marcel Vela privitor la amenzile date de jandarmi manifestanților.