Manual, cadou de majorat pentru Revoluţia din '89

Manual, cadou de majorat pentru Revoluţia din '89

Primul manual de istorie a comunismului din România, pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a, va fi lansat astăzi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi Editura Polirom.

Liceenii vor putea afla cum s-a instaurat comunismul în ţara noastră şi cum a căzut, fără să dispară definitiv, în cadrul unui curs opţional.

La 18 ani de la căderea regimului comunist în România, elevii aflaţi în preajma majoratului vor studia că „anul 1989 nu a însemnat sfârşitul total al comunismului şi nici victoria completă a democraţiei şi liberalismului“. Manualul de aproximativ 200 de pagini, care costă 20 de lei, acordă şase pagini anului 1989, cu toate evenimentele care au zguduit Europa de Est şi cu mai multe surse care explică cele întâmplate.

De altfel, toate capitolele cărţii cuprind texte scurte, însoţite de numeroase surse - de obicei citate din diverse ziare ale vremii sau autori care au tratat problema comunismului. Ion Iliescu are alocate două pagini la finalul cărţii, în care fostul preşedinte al României este prezentat ca un martor, „fost lider comunist, intrat în dizgraţia lui Ceauşescu“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorii manualului sunt Mihai Stamatescu, Raluca Grosescu, Dorin Dobrincu, Andrei Muraru, Liviu Pleşa şi Sorin Andreescu.