MANOLESCU: Unde ne sunt favoritii?

MANOLESCU: Unde ne sunt favoritii?

„Tragerea la sorti, ieri, la Durban, a plasat Romania, Serbia, Lituania, Austria si Insulele Feroe in grupa Frantei de calificare la Cupa Mondiala 2010.

Fata cu acesti adversari, francezii sunt logic favoriti”, titra „L’Equipe” de lunea cealalta. Cel mai mult mi-a placut logica pronosticului. Mai ales gandindu-ma ca acelasi cotidian, nici cu o saptamana inainte, le multumea umil italienilor de a-i fi scos pe francezi din cosmarul scotian. Si, inca, daca ar fi fost unicul cosmar!

Etern favoriti, cum se cred, francezii au mai patit-o si cu altii, cu israelienii de exemplu, care, ca si scotienii, i-au batut in ambele meciuri de calificare, ba i-au si lasat acasa, la un turneu final anterior. Intelepteste privind aroganta ziaristilor de la „L’Equipe”, ar fi de ajuns sa le zic sa fie sanatosi cu favoritii lor cu tot. Profesionaliceste, nu ma pot abtine sa comentez nitelus conditia de favorit a favoritilor la Mondiale.

La o repede ochire, grupele de calificare trase la sorti la Durban par limpezi ca lacrima. Cum, de calificat, se califica direct doar castigatoarea, capii de serie par, nici vorba, favoritii: Portugalia, Grecia, Cehia, Germania, Spania, Croatia, Italia, Olanda si Franta. Sa-i luam pe cativa la puricat. Olanda, favorita? A trecut in calificarile la Euro de Luxemburg, bine cunoscuta echipa de amatori, cu 1-0 acasa, ca si in deplasare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ne-a lasat noua patru puncte, multumindu-se cu un loc doi. Unde punem ca era s-o pateasca in Albania, daca nu se jucau prelungiri. Favorita, Croatia? Este echipa cea mai instabila de pe Batranul Continent. Indiferent de generatia de jucatori din teren. O instabilitate, s-ar zice, traditionala. Si cu cine au cazut croatii in noile preliminarii? Cu Anglia. Pe care tocmai au batut-o la Londra in meci decisiv, lasand-o acasa. Asta da intamplare! Sa fie englezii adevaratii favoriti?

Tara cu cel mai performant campionat, dovada cupele europene, cu fotbalul cel mai plin de bani si cu cele mai aglomerate tribune are o nationala de doi bani, dar si o dorinta de revansa care s-ar putea sa le creeze croatilor probleme. Cu cateva personalitati de prima mana, Anglia nu prea mai conteaza in Europa si in lume la nivel de nationala, de cand a luat acasa titlul mondial, cu un gol care n-a fost gol in poarta nemtilor.

Apropo de nemti: puteti jura cu mana pe inima ca sunt favoriti in grupa lor, in fata rusilor, cu un mare antrenor pe banca, acestia din urma? Despre Portugalia, cum sa fie favorita o echipa care a tremurat 94 de minute in fata Finlandei, la Lisabona, salvata de o bara in ultimele clipe, cand s-a vazut probabil facand plaja la Cabo da Roca in loc sa se bucure de privelistile alpine din Austria si Elvetia?

De la capii de serie sa trecem la echipele de pe locul doi din tragerea la sorti de la Durban. Piturca a facut din Romania o echipa solida. Nu exceptionala, nu spectaculoasa, dar solida. Care nu mai are trac, indiferent de adversar. Cam ca Romania generatiei de aur. Imi aduc perfect de bine aminte cum m-am deprins pe vremuri cu ideea ca n-are nicio importanta unde si cu cine joaca Hagi et comp., dupa atatia ani, ce zic eu, dupa atatea decenii, in care un egal pe Wembley parea o minune. 

Ca si un 0-0 in Tara Galilor. Meritul lui Piturca este de a ne fi redat acest sentiment de incredere. Ucraina? Ei, daca Sevcenko ar avea cinci ani mai putin... Scotia? Ghinionista cat incape. Sa conduci grupa de la primul meci pana aproape de sfarsit, sa bati Franta pe unde o prinzi si sa te scoata Georgia din turneul final, asta nu e contraperformanta, este ghinion curat.

A doua tragere la sorti, cea pentru turneul final al Euro 2008, arata o data in plus calculul gresit al favoritilor. „O tragere la sorti nebuneasca”, titreaza acelasi „L’Equipe”. In grupa C se intalnesc Olanda, Italia, Romania si Franta. Ziaristii francezi nu mai pomenesc nimic despre favoriti si considera grupa in primele trei ca dificultate din intreaga istorie a participarii Frantei la Europene si la Mondiale.

Cititi si:

Romania, un soricel in lupta cu elefantii

Romani, treceti Alpii!