MANOLESCU: Bietul nostru campionat

MANOLESCU: Bietul nostru campionat

Dupa sase saptamani, vad din nou cateva partide din prima liga romaneasca de fotbal.

In avion, spre Bucuresti, sambata, am citit clasamentul (in Jurnalul national si in Adevarul, singurele cotidiene la care Tarom pare abonat!). Nu era o deosebire semnificativa fata de cel de la mijlocul lui octombrie, cand am plecat din tara. In frunte, tot CFR Cluj. Si cateva echipe cu unsprezece puncte mai putin, la egalitate intre ele. Duminica seara, nu multe schimbari in bietul nostru campionat. Rapid si Urziceni, pe podium.

Steaua a batut Ceahlaul sub Pietricica. Dar scorul era penibil. Hizo si Lacatus s-au tinut de mana, inainte de meci, ca doi indragostiti. Meciul a avut ritm si aparenta de onestitate. Dar mi s-a parut aranjat. Ce e drept, discret, insa eficace. Ma uitam cum scoate Zapata mingi pe care scria gol si ma gandeam ca a dat norocul peste el. Ultimele minute au fost frumoase: joc deschis, pe contre, cu ocazii, dar si cu multa, multa grija de ambele parti de a nu schimba scorul de pe tabela.

Steaua intruchipeaza in acest moment cea mai pura mediocritate fotbalistica. Nu stiu ce-i invata Lacatus. Probabil, nu mare lucru. Oricum, eu nu vad, dincolo de oarece ambitii ofensive, vreo diferenta fata de echipa lui Hagi. (Acelasi Hagi care la Zece pentru Romania, emisiune ridicola, cum doar Tatulici poate concepe, priveste serios spre ecranul dincoace de care suntem noi, telespectatorii, si articuleaza rarisim cate o propozitie.) Rapid merge cum poate. Dinamo nu merge cum poate. Borcea ii vede pe Danciulescu si pe Niculescu utili clubului, dar nu pe teren, ci in culise.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deocamdata nu e totusi clar cine le va lua locul in echipa. Promovarea lor pe banca tehnica lasa echipa descoperita in teren. Si e, apoi, jocul propriu-zis in bietul nostru campionat. Nici spectacol, nici valoare. Dan Petrescu a facut la Urziceni o echipa solida, oarecum in felul lui Chelsea, pastrand proportiile. In Cupa, englezii de pe Baragan le-au predat o lectie europenilor din Ghencea, numai buna de tinut minte.

Doar ca Steaua are tot atata chef de a invata cat a avut patronul ei pe cand mergea la scoala. Apropo de europeni, oare sa nu fie nicio legatura intre ce a jucat Steaua in Europa fotbalistica din sezonul incheiat si ce ar fi jucat (noroc cu conditionalul neoptativ) patronul ei in parlamentul aceleiasi Europe? Despre Dinamo, numai de bine. Ca despre stiti dv. cine. Echipa care joaca sub acest nume in bietul nostru campionat e o impostoare. Ma mir ca suporterii din Stefan cel Mare nu si-au dat seama ca sunt inselati. Or fi sperand ceva de la minimercato din iarna. Si de la noii-vechii antrenori. Eu personal nu sper nimic de la astfel de cosmetizari.

Lucrul cel mai ingrijorator din bietul nostru campionat e insa altul. Da semne de viata raposata Cooperativa. Piatra-Neamt, Buzau, Ghencea si poate si altele si-au dat mana intr-o hora de care nu va iesi nimic bun pentru nimeni. Oare sa nu fie nicio legatura - iertati repetarea intrebarii! - intre cooperativa fotbalistica interna si catastrofa din meciurile externe? Cum a crescut numarul echipelor in Liga (ia uitati-va la cele ajutate de noroc sa promoveze!), cum au inceput trucajele. Si dupa doua sezoane europene bune, a venit unul ca acelea de pe vremurile camerei lorzilor. E ceva de explicat? A bon entendeur, salut!