Weber susține că dacă sistemul Spitzenkandidat nu va fi respectat pentru alegerea următorului preşedinte al Comisiei, democrația europeană va suporta un efect „devastator”.

Macron a declarat, la finalul summitului Uniunii Europene de săptămâna trecută, că sistemul Spitzenkandidat este mort, iar procesul de selectare în privința noului preşedinte va porni de la zero. Pe baza sistemului Spitzenkandidat se stabliește ca preşedinţia Comisiei Europene să îi fie atribuită candidatului care este susținut de către familia politică deținătoare a celor mai multe mandate de europarlamentari.

Liderii UE vor discuta din nou, pe 30 iunie, despre cine va prelua funcţiile cele mai importante din fruntea ierarhiei instituției europene. La această întrunire va participa inclusiv președintele Klaus Iohannis, care se numără printre favoriții pentru a-l înlocui pe Donald Tusk în fruntea Consiliului European.

Manfred Weber a atras atenția asupra faptului că cei care au venit cu propuneri distructive, în defavoarea celor care pot fi acceptate de către Parlamentul European, sunt cei care au avut câștig de cauză. El a mai menționat că dorința unei părți consistente din Consiliul European, pentru a elimina conceptul de Spitzenkandidat, ar face ca rezultatul alegerilor să nu mai aibă nicio relevanță.

Weber mai menționează și faptul că persoanele radicale vor profita de situația creată, iar perdanții euroalegerilor ar deveni, în mod artificial, câștigătorii: „Transparenţa şi democraţia pot pica în derizoriu. UE este pe cale să permită ca deciziile să fie luate în culise. Frustrarea votanţilor este previzibilă”, a declarat el, care mai menționează că viitoarele consecinţe pentru democraţia europeană vor fi „devastatoare”.

Deși recunoaște că sistemul nu este perfect, Weber consideră că sistemul Spitzenkandidat este cea mai bună metodă pentru a democratiza UE. „Dacă democratizarea Europei eşuează, atunci UE poate fi în pericol cu adevărat”, a concluzionat Weber.