Evenimentul Zilei > Actualitate > Mama lui Satan e doar legendă în România. Explozibilul periculos nu a fost folosit la spargerea de bancomate. Anchetă internațională
Mama lui Satan e doar legendă în România. Explozibilul periculos nu a fost folosit la spargerea de bancomate. Anchetă internațională

Mama lui Satan e doar legendă în România. Explozibilul periculos nu a fost folosit la spargerea de bancomate. Anchetă internațională

Explozibilul denumit „Mama lui Satan”, despre care s-a spus că a fost folosit în multe țări din Europa la spargerea bancomatelor, nu a fost folosit în țara noastră. Autoritățile române colaborează cu Europol, într-o acțiune comună cu alte cinci state, pentru depistarea grupărilor care au distrus ATM-uri în mai multe țări din Uniunea Europeană.

Autoritățile din România colaborează cu Europol și a avut schimb de informații cu cele din Spania, Italia, Franța, Germania și Austria pentru stoparea  unui fenomen care a luat amploare în Europa. Este vorba despre spargerile de bancomate, cu ajutorul unor dispositive explozive. Poliția Română precizează, însă, că substanța cunoscută cu denumirea de TATP (Triacetonă-Triperoxid) , sau ,,Mama lui Satan”, nu a fost folosită în țara noastră.

Poliția Română transmite că primul caz de acest gen, în România, s-a înregistrat în luna octombrie 2018, iar de atunci și până în prezent, la nivel national au fost înregistrate, în total, 6 cazuri de distrugere și tentativă de furt calificat și 3 cazuri de distrugere și furt calificat.

Acest mod de operare este unul importat din alte state ale Uniunii Europene, unde au fost comise fapte de acest gen, în ultimii ani.

Din datele existente, a reieșit faptul că, în comiterea unor astfel de infracțiuni în statele europene sunt implicați și cetățeni români, întrucât autoritățile din state precum Austria și Spania au probat activitatea infracțională a unor grupuri de români.

În cazurile înregistrate în România, polițiștii desfășoară cercetări, în cadrul unor dosare penale, sub supravegherea procurorilor de caz și cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române.

De asemenea, precizează Poliția Română,  în instrumentarea cazurilor, se cooperează, la nivel european, cu Europol și au avut loc mai multe întâlniri de lucru cu autoritățile din Spania, Italia, Franța, Germania și Austria, în cadrul cărora s-a realizat un schimb de bune practici.

În cadrul activităților desfășurate pentru documentarea cazurilor din Timiș, pentru cazul de distrugere și tentativă de furt, dar și cel de la Arad – distrugere și furt, a fost probată activitatea infracțională a unei grupări infracționale, iar membrii acestei grupări au fost deja reținuți și ulterior arestați preventiv, iar la acest moment sunt trimiși în judecată.

Totodată, din cercetări s-a stabilit că sunt mai multe grupuri infracționale care au comis aceste fapte, iar la acest moment, se desfășoară activități pentru documentarea activității infracționale a acestora.

În urma verificărilor efectuate, nu a rezultat folosirea substanței cunoscute cu denumirea de TATP ( Triacetonă-Triperoxid) – ,,Mama lui Satan” în cazurile înregistrate în România.