Evenimentul Zilei > Actualitate > Mâine, interviu cu George W. Bush | AUDIO
Mâine, interviu cu George W. Bush | AUDIO

Mâine, interviu cu George W. Bush | AUDIO

Exclusivitate pentru presa scrisă din România: „Evenimentul zilei“, la Casa Albă.

Preşedintele SUA, George W. Bush, a dorit ca, înainte de Summitul NATO de la Bucureşti (2-4 aprilie), să transmită un mesaj ţărilor pe care le va vizita cu această ocazie. De aceea, Casa Albă a invitat, la o masă rotundă, reprezentanţ ii a trei cotidiene importante din Europa de Est – câte unul din România („Evenimentul zilei“), Croaţia („Branca Slavica“) şi Ucraina („Glavred“). La discuţie a participat şi un jurnalist de la cotidianul britanic „Times“, responsabil pentru Europa Centrală şi de Est. Întâlnirea a avut loc la ora locală 14.00 (20.00, la Bucureşti). Câteva ore mai târziu, Bush a stat de vorbă şi cu reprezentanţii câtorva televiziuni din Europa de Est, România fiind reprezentată de TVR.

Întâlnire Bush-Putin la Soci

„Evenimentul zilei“ i-a adresat preşedintelui George W. Bush câteva întrebări ce ţin de interesele specifice ale României: viitorul Republicii Moldova şi ridicarea vizelor pentru cetăţenii ţării noastre la intrarea în SUA.

La întrebarea EVZ privind evoluţia democraţiei în Rusia, preşedintele Bush a anunţat, în premieră, că va avea o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin, la Soci, după summitul NATO de la Bucureşti. „Preşedintele Putin m-a invitat la Soci, pentru a discuta despre acordul strategic, iar apărarea antirachetă este o componentă esenţială“, a precizat Bush, făcând referire la scutul antirachetă pe care SUA doreşte să îl amplaseze în Cehia şi Polonia, spre nemulţumirea Moscovei.

Preşedintele american s-a declarat optimist în privinţa atingerii unui acord în dialogul cu Moscova. „România şi alte naţiuni speră ca SUA să aibă relaţii bune cu Rusia şi este important să avem relaţii bune cu Rusia“, a mai adăugat liderul de la Casa Albă.

În numărul de mâine, „Evenimentul zilei“ va prezenta, în exclusivitate pentru presa scrisă din România, discuţia preşedintelui SUA cu jurnaliştii invitaţi.

ACCESEAZĂ FIŞIERE MULTIMEDIA ATAŞATE PENTRU A ASCULTA DECLARAŢIA PREŞEDINTELUI BUSH PRIVIND VIZITA LA SOCI.

Moştenirea lui Bush

Cu doar o săpămână înainte de summitul de la Bucureşti, există încă în Europa dubii că Albania, Macedonia şi Croaţia îndeplinesc criteriile de aderare. Este pusă la îndoială inclusiv capacitatea lor de a deveni, într-un viitor imediat, furnizori de securitate, şi nu consumatori de securitate ai Alianţei Nord-Atlantice.

Pentru George W. Bush, un acord al NATO la Bucureşti privind extinderea în Balcani şi, pe viitor, în spaţiul fostei URSS va reprezenta o mare izbândă. Numele său va rămâne în istorie legat de lărgirea NATO spre Est şi, implicit, de democratizarea spaţiului postcomunist după încheierea Războiului Rece. În mandatul lui Bush, la Summitul de la Praga, au fost primite alte şapte state, printre care şi România.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: