Ajutati de lacunele sistemului judiciar de la noi, romani certati cu legea pleaca anual, pe capete, in Occident.
Saptamanal, infractori romani condamnati de instantele din tara pentru comiterea unor infractiuni care acopera intregul Cod Penal sunt expulzati din statele vest-europene. Cum ajung acolo, in timp ce aici sunt cercetati sau judecati pentru fapte penale?
„Din punctul nostru de vedere, aproape totul se rezuma la lacunele legislative si la „scaparile” judecatorilor. In lipsa unui mandat de arestare sau de executare a unei pedepse ori a unei interdictii de a parasi tara, nu ii putem opri pe cei certati cu legea - fie ca este vorba despre persoane cercetate in dosare penale, fie ca este vorba despre persoane judecate pentru fapte penale, cu procese pe rolul instantelor - sa iasa din tara. De multe ori, manda-tele pe numele lor vin abia la cateva luni dupa ce acestia au parasit Romania si au comis deja infractiuni si peste granita. (...) Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca au fost cazuri in care instantele au uitat sa anunte autoritatile de frontiera despre interdictiile emise pe numele unor infractori romani”, sustin surse din randul autoritatilor.
Mailat, gratiat cu ajutorul guvernului Nastase
La toate acestea, se adauga si faptul ca, in Romania, procesele treneaza foarte mult. Asa se face ca infractori precum Romulus Mailat - acuzat de uciderea sotiei unui amiral italian - au ajuns sa scape de inchisoare datorita unei legi de gratiere colectiva (543/2002) initiata de guvernul Nastase, sustin specialistii.
Concret, Mailat a fost prins de politistii constanteni furand fier vechi pentru export din vagoanele unui marfar care stationa in triajul Palas. „A comis fapta inainte de intrarea in vigoare a Legii 543. Procesul a trenat pana in 2006, cand a fost condamnat de magistratii Judecatoriei Constanta la trei ani de inchisoare, sub acuzatia de furt calificat. A beneficiat insa de Legea Penala mai favorabila, adica a fost gratiat”, au precizat surse judiciare.
Lege comunitara favorabila
O alta problema este legata de modul in care comunica autoritatile judiciare. „Instanta trimite politiei un fax in care arata ca, sa spunem, infractorul X (nume, prenume, varsta, localitatea de domiciliu) este judecat in libertate pentru o evaziune de 3.000.000 de euro, pe numele sau fiind emisa interdictia de a parasi tara. Atat si nimic mai mult. Fara o copie a actului de identitate, fara o fotografie. Si asta, in conditiile in care, legislatia comunitara prevede un control minim la frontierele interne. Concret, politistii nu au voie sa verifice toate persoanele care tranziteaza granitele comune cu cele ale altor state membre”, au mai adaugat sursele citate.
Italia, „patria” hotilor romani
In mare parte, infractorii romani care ajung in strainatate sunt hoti pe care instantele din tara nu ii considera periculosi, dovada stand lipsa interdictiilor si condamnarile la doi-trei ani de inchisoare pe care le primesc aici. De altfel, potrivit Ministerului italian de Interne, din cei 3.557 de straini arestati la Roma, de la inceputul acestui an, 2.679 sunt romani (75,3 la suta).
Majoritatea sunt rromi care se ocupa cu furturile marunte. „In ceea ce priveste modul de operare, rromii aleg „retetele clasice”, folosite si in tara. De regula, femeile fura din magazine, iar barbatii s-au profilat pe scutere, cupru sau locuinte (...)”, explica oamenii legii.
Cititi si:
IERI
FORUM EVZ | LA REPUBBLICA: Autoritatile italiene au iesit la vanatoare de rromi
Nastase, vehement impotriva infractorilor romani
Cioroianu: "Cetatenii onesti, adevaratii ambasadori ai Romaniei"
EVENIMENT:
Acesti barbari care ne rup de Europa
Frattini ne ia apararea in cazul ororii din Italia
ASTAZI
FORUM EVZ | LA REPUBBLICA:
Romanii din italia, speriati de moarte
EVENIMENT:
Romano Prodi, "zgaltait" de situatia romanilor
FORUMUL ZIARULUI "LA REPUBBLICA"