Mai mergem la croitoreasa?

Mai mergem la croitoreasa?

Aceasta solutie iti ofera avantajul de a alege materialul si modelul in functie de personalitatea ta.

Pare usor sa dai o fuga pana la cel mai apropiat centru comercial pentru a-ti imbogati garderoba, totusi lucrurile nu sunt atat de simple. De cele mai multe ori, obiectele vestimentare de serie nu ti se potrivesc perfect si necesita mici retusuri.

La fel de bine se poate intampla ca pentru un eveniment deosebit sa-ti doresti o rochie cu un design pe care, oricat l-ai cauta prin magazine, nu-l gasesti. Si atunci nu-ti ramane decat sa apelezi la serviciile specializate ale unei croitorese.

A avea o croitoreasa buna este comparabil, din punctul de vedere al unei femei, cu a avea o cosmeticiana buna: trebuie sa ai incredere deplina in profesionalismul ei.

"Mergem la croitoreasa pentru ca avem avantajul alegerii materialului, culorii, modelului in functie de personalitate si aspect fizic. Oricat de frumos ar fi un trup, imbracat intr-o haina nepotrivita pierde din valoare. Uneori, cativa milimetri in plus sau in minus pot schimba aspectul cuiva. Obiectele de imbracaminte facute la comanda, pe masura si pe gustul unei persoane, o vor pune in valoare",  spune croitoreasa Antoaneta Tica.

Cum sa o alegi

Gasirea unei croitorese bune se poate dovedi  un proces destul de sinuos. Cea mai buna metoda ar fi sa-ti intrebi toate prietenele, colegele, cunostintele.

Sistemul recomandarilor functioneaza cu sanse mari de a evita pierderea inutila a pretiosului tau timp si irosirea bugetului acordat investitiilor vestimentare. Daca ai o prietena care este foarte multumita de prestatia unei croitorese este foarte  probabil sa te multumeasca si pe tine.

Totusi, este bine sa-ti iei toate masurile de precautie si sa soliciti, la inceput, mici retusuri: scurtarea unor pantaloni sau stramtarea taliei unei fuste. Daca totul a decurs asa cum te-ai asteptat, poti sa treci si la retusuri mai importante sau la realizarea integrala a unor tinute vestimentare.

Pentru retusuri mici poti apela cu incredere la serviciile oferite de magazine - in general, astfel de ajustari ar trebui sa fie gratuite. Daca primele doua optiuni nu au functionat, incearca la curatatoria din cartierul in care locuiesti sau dintr-un mare centru comercial.

Incearca hainele!

Probeaza intotdeauna hainele inainte de a le lua de la croitoreasa, verifica daca sunt uniforme cusaturile fine, daca tivul nu atarna, daca nu apar cute inestetice, daca sta perfect intinsa captuseala sau daca silueta iti este pusa in valoare.

Asigura-te ca are la dispozitie suficient material pentru a lucra. Spala materialul inainte de a-l preda croitoresei pentru a evita intrarea la apa dupa confectionare.

ISTORIA CROITORIEI

Arta croitoriei - taierea si coaserea hainelor - s-a dezvoltat treptat in Europa intre secolele al XII-lea si al XIV-lea. Termenul de "croitorie" a fost folosit pentru prima data in 1297.

In Evul Mediu, hainele erau folosite strict pentru a acoperi corpul. Odata cu Renasterea insa, s-a mers pe punerea in valoare a siluetei. Haina care semana cu halatul din zilele noastre, "uniforma" perioadei medievale, a fost stramtata, scurtata, taiata pentru a scoate in evidenta forma corpului.

Acest moment a reprezentat nasterea "croitoriei", a modei in sens general. Meseria de croitor a devenit de atunci una foarte complexa si foarte apreciata.

PRETURI ORIENTATIVE

> Retusuri (stramtare, scurtare, inlocuirea fermoarului): 10-30 de lei > Confectionarea rochiilor: de la 150 lei in sus > Confectionarea pantalonilor: in jur de 60 de lei > Confectionarea costumelor: de la 200 lei in sus NOTA. Preturile sunt valabile pentru serviciile de croitorie din Bucuresti. In general, tarifele din tara sunt cu 15a mai mici decat cele din Capitala.

Ne puteți urmări și pe Google News