Mai ieftin zburam afara!

Mai ieftin zburam afara!

Cursele interne raman un lux pentru romani.

Companiile aeriene low cost nu s-au inghesuit inca sa intre pe segmentul de curse interne. Singura companie care ofera bilete la preturi mici care efectueaza in prezent zboruri in interiorul Romaniei este Wizz Air, operator care are patru curse saptamanale Bucuresti-Cluj. Pretul unui bilet porneste de la 49 de lei, dupa cum a anuntat compania.

Spre alte destinatii interne insa, in acest moment, numai cei bogati si oamenii de afaceri isi permit sa zboare. O cursa dus-intors Bucuresti-Timisoara poate ajunge la peste 700 de lei (peste 200 de euro), iar singurele companii care s-au instalat bine pe aeroporturile din tara sunt Tarom si Carpatair.

Tarom a incercat in ultima perioada sa mai reduca din preturi, anuntand oferte cu preturi promotionale. Chiar si asa, un bilet dus-intors pentru o cursa de Cluj poate ajunge chiar la 500-600 de lei, in functie de perioada rezervarii si de distanta dintre data de plecare si cea de intoarcere.

In cazul Carpatair, tarifele sunt si mai ridicate. Aproape orice bilet dus-intors la cursele interne sare de 650 de lei.

Chiar si cu reduceri, preturile pe destinatiile interne practicate de cele doua companii sunt cu mult peste cele pe care le pot plati romanii la operatorii low cost pentru a ajunge in capitale europene. O calatorie la Viena, Paris sau Barcelona poate costa doar 350 de lei dus-intors (100 de euro) la SkyEurope, Wizz Air, easyJet sau MyAir.

Confortul se plateste Pretul unei calatorii cu avionul este dublu sau chiar triplu fata de cel al uneia pe calea ferata. De exemplu, un bilet la Intercity, clasa I, pana la Timisoara costa circa 125 de lei, iar unul spre Cluj ajunge la 116 lei.

Cu toate acestea, pretul mare practicat de companii este justificat de acestea prin confortul mai mare al pasagerilor si prin economia de timp. Pana la Timisoara, trenul face sapte ore, in timp ce o calatorie cu avionul pentru aceeasi destinatie dureaza o ora si jumatate.

Companiile aeriene, somate

Peste 200 de companii aeriene au fost somate de CE sa-si puna la punct site-urile. Cauza: preturile afisate de acestea pe site-uri: mult mai mici decat in realitate, care nu includ taxele de aeroport, fara sa fie specificat acest lucru. Potrivit BBC, CE va acorda un termen pana la care companiile aeriene vor fi nevoite sa-si actualizeze informatiile, iar in caz contrar, unele site-uri ar putea deveni nefunctionale. In vizorul CE au intrat si nume grele, precum Ryanair, potrivit BBC.

MISCARE STRATEGICA Petrom isi face depozit de benzina langa Bucuresti

Cea mai mare companie din Romania face o miscare strategica pe piata de carburanti si investeste in cel mai mare depozit de carburanti, langa Bucuresti, la Jilava. Reprezentantii Petrom ne-au spus ca investitia de 32 de milioane de euro in depozitul de 27.000 de metri cubi vizeaza alimentarea benzinariilor din Capitala si cinci judete din jurul ei, unde traficul rutier creste cererea de carburanti.

Acesta se va construi pe locul actualului depozit de la Jilava care avea 140.000 mc. „Reducerea capacitatii este necesara deoarece este mai bine sa alimentezi depozitul mai des decat sa tii combustibil pe stoc”, ne-au spus reprezentantii Petrom. Petrom vrea sa investeasca 200 de milioane de euro in modernizarea celor 33 de depozite din tara. (Catalin Balan)

Ne puteți urmări și pe Google News