„Magistraţii penali, judecaţi rapid”

„Magistraţii penali, judecaţi rapid”

Aproximativ 250 de români din ţară şi din străinătate au semnat on-line Petiţia pentru reforma sistemului judiciar şi cer pedepsirea aspră a magistraţilor cercetaţi penal.

Români din ţară şi din străinătate au semnat on-line petiţia prin care „Evenimentul zilei” susţine protestul înaintat deja Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de peste 300 de judecători din toată ţara.

Cei aproximativ 250 de cetăţeni care s-au alăturat până acum EVZ cer Consiliului reformarea sistemului judiciar, dar şi o poziţie fermă în cazul magistraţilor anchetaţi penal, care s-ar traduce simplu prin „interzicerea accesului acestora în sălile de judecată”.

În plus, majoritatea „petiţionarilor” sunt nemiloşi când vine vorba de „malpraxis” în justiţie şi propun închisoarea pentru „robele” vinovate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Să răspundă pentru faptele lor”

De aceeaşi francheţe au dat dovadă semnatarii petiţiei şi în cazul judecătorilor Florin Costiniu şi Cristian Jipa, de la Curtea Supremă, puşi sub acuzare în dosarul în care senatorul PSD Cătălin Voicu a fost arestat preventiv pentru fapte de corupţie.

„Amânarea cu câteva luni a unei decizii în cazul celor doi arată că şi-n CSM sunt alţi Jipani şi Costinii! Numai cu o grevă generală se poate curăţa societatea”, crede Constantin Preda, un român stabilit în SUA.

„Consider că mulţi dintre magistraţii noştri trebuie să răspundă pentru faptele lor. Aşa cum un salariat al unei instituţii publice este sancţionat pentru greşelile pe care le face în instituţia în care lucrează, aşa şi tovarăşii judecători să fie sanc ţionaţi pentru hotărârile pe care le iau. (...) Dacă dânşii închid un om nevinovat, iar după un timp se demonstrează că a fost luată o hotărâre greşită, nu păţesc nimic”, spune tranşant Adrian Leţ.

Liana Toma, din Craiova, e şi mai vehementă: „Susţin protestul şi doresc răspundere materială şi penală retroactivă pentru toate hotărârile judecătoreşti eli berate de către completele de judecată pe Penal şi pe Civil, în afara legilor. Să fie revizuite, şi judecătorii şi procurorii care au «soluţionat» cu NUP (neînceperea urmăririi penale - n.r.) aceste dosare să fie sancţionaţi cu excluderea din magistratură şi confiscarea averilor”, spune aceasta.

„Dacă nu se face ceva urgent, societatea românească riscă să devină similară cu periferia umanităţii. (...) Deci: judecare rapidă şi puşcărie de durată”, conchide Ioan Crosman. 

„În CSM, sunt şi alţi Jipani şi Costinii.” CONSTANTIN PREDA semnatar al petiţiei

EVZ SUSŢINE PROTESTUL MAGISTRAŢILOR!  „Evenimentul zilei” se aliniază protestului înaintat Consiliului Superior al Magistraturii de peste 300 de magistraţi din toată ţara.

Alături de ei, cerem Consiliului Superior al Magistraturii să interzică judecătorilor urmăriţi penal să intre în sălile de judecată şi să formuleze criterii clare, transparente şi aplicabile tuturor candidaţilor, la numirea în funcţii la Curtea Supremă.

Petiţia iniţiată de judecătorii care doresc „o justiţie curată” poate fi semnată de toţi cetăţenii ce doresc să se alăture acestui demers. Acest lucru poate fi făcut completând talonul din ziar care poate fi trimis la adresa redacţiei, Bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti cu menţiunea Evenimentul zilei, „Protestul magistraţilor”.

Puteţi vota petiţia şi aici.