Magistraţii bucureşteni refuză să intre în sala de judecată

Magistraţii bucureşteni refuză să intre în sala de judecată

Magistraţii Judecătoriilor de sectoare, din Bucureşti, cei din Buftea şi Cornetu, precum şi magistraţii Tribunalului Bucureşti protestează, azi, până la prânz, refuzând să intre în sălile de judecată, ca răspuns la reducerea salariilor cu 50%.

Potrivit unui comunicat al Tribunalului Bucureşti, magistraţii sunt nemulţumiţi de modul în care Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti “e preocupat” de funcţionarea sistemului judiciar, în ansamblul său.   “În anul 2009, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a aprobat pentru Tribunalul Bucureşti  un buget de 47%, ulterior diminuat la 44%,  prin comparaţie cu exerciţiul bugetar al anului 2008, ceea ce a condus la disfuncţionalităţi grave în desfăşurarea activităţii, nemulţumiri din partea magistraţilor şi la crearea unei percepţii eronate în rândul  opiniei publice”, se arată în comunicat.

Magistraţii sunt nemulţumiţi de reducerea salariilor din justiţie cu 50%, pe care o consideră “sfidătoare” şi o încălcare a independenţei judecătorilor. Conform comunicatului, “reducerea în această manieră a drepturilor salariale încalcă hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, înscrise în carnetele de muncă, chiar în baza corespondenţei derulate cu Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.”

Magistraţii mai arată că, până în prezent, “au apelat la mijloace  procedurale legale pentru apărarea drepturilor lor”, însă formele de exprimare a nemulţumirilor vor evolua în funcţie de răspunsul Ministerului Justiţiei. Vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat că atât magistraţii, cât şi personalul auxiliar din justiţie  protestează, refuzând să intre în sala de judecată până la ora 12.00 când vor relua şedinţele.

Au dat în judecată Ministerul

Magistraţii de la toate instanţele din Bucureşti au dat în judecată Ministerul Justiţiei, pentru că acesta a suspendat drepturi salariale trecute în cartea de muncă, respectiv sporul de stres, declară oficialii Tribunalului Bucureşti.

Vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat, că Ministerul Justiţiei i-a anunţat pe magistraţi că îşi vor primii salariile pe luna iunie reduse cu 50%, pentru că li s-a luat sporul de solicitare neuropsihică, spor inclus în cartea de muncă.

Nu mai sunt bani Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, azi că în acest moment nu mai sunt bani pentru plata sporului de stres de 50% din justiţie. Predoiu afirmă că nu este vorba despre reducerea salariilor, ci despre neplata sporului de 50% pe care magistraţii l-au obţinut prin hotărâri judecătoreşti irevocabile.

Magistraţii îşi judecă azi revocarea reducerilor salariale

Astfel, Curtea de Apel Bucureşti va discuta, marţi, cererile de suspendare a ordonanţei prin care este eliminat sporul de stres neuropsihic de 50%, cereri făcute de personalul auxiliar din cadrul Tribunalului Bucureşti, de judecătorii Tribunalului Bucureşti, de procurorii şi grefierii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, dar şi de personalul auxiliar al Tribunalului Mehedinţi, şi de judecătorii Tribunalului Vâlcea.

Vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a precizat că magistraţii bucureşteni au depus cererea de suspendare a acestei ordonanţe, vineri. De asemenea, alte zeci de procese cu aceeaşi cerere, intentate de magistraţi şi personal auxiliar al instanţelor din întreaga ţară vor fi judecate de către Curtea de Apel Bucureşti în data de 21 iulie.

Guvernul a adoptat în urmă cu trei săptămâni, o ordonanţă de urgenţă care eşalonează pentru 2010-2012 plata sporurilor sau altor drepturi salariale obţinute în instanţă, a anunţat Ministerul Justiţiei, după ce OUG din 2008 care prevedea eşalonarea acestora a fost declarată neconstituţională.

Potrivit OUG adoptate în data de 14 iunie 2009, hotărârile judecătoreşti titluri executorii vor fi plătite în trei tranşe, respectiv în anul 2010 se va plăti 34% din valoarea titlului executoriu, în anul 2011 se va plăti 33% din valoarea titlului executoriu, iar în anul 2012 rămâne de achitat 33% din valoarea titlului executoriu.

ŞTIRE EDITATĂ LA ORA 10.15 ŞI REACTUALIZATĂ LA ORA 11.30

Ne puteți urmări și pe Google News