Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei - Universitate conduce în topul investiţiilor publice din 2014

Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei - Universitate conduce în topul investiţiilor publice din 2014

Pentru 2014, cel mai mare proiect de investiţii publice de la bugetul de stat este magistrala 5 de metrou Drumul Taberei - Universitate, pentru care s-au alocat 436 milioane lei.

Pe lista celor mai mari 20 de proiecte de investiţii publice se mai numără Teantrul Naţional Bucureşti, cu aproape 200 milioane lei alocaţi, astfel finalizându-se investiţia, dar şi terminarea digului în larg din portul Constanţa, cu o sumă similară. Totuşi, cele mai multe proiecte sunt de infrastructură rutieră.

Pentru obiective noi, termenul de execuţie este de 12 ani.

"Motivul necesar pentru prioritizarea proiectelor de investiţii publice este următorul: 25% din proiecte au 90% din bani, dar în următorii ani este nevoie de 70 miliarde lei pentru a finaliza aceste proiecte. În câţi ani poate bugetul să pună 70 miliarde lei? Ne putem permite să stăm nouă ani cu proiecte de infrastructură de transport? Nu ne putem permite. Şi atunci ce facem? În condiţiile veniturilor actuale trebuie să terminăm nişte proiecte, nu putem să avem 30%-50% din toate proiectele şi nimic terminat, scopul este să avem măcar 10%-20% din proiecte terminate. Iar altă parte din proiecte să fie sistate sau trecute pe o altă formă de finanţare", a a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la şedinţa de astăzi a Comisiei de Dialog Social (CDS), organizată pentru dezbaterea proiectului de hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind prioritizarea proiectelor de investiţii publice, informează Mediafax. CITIȚI ȘI:

  • Investiţiile publice sau drumul banilor către baronii locali
  • Când economia a "duduit", investiţiile s-au prăbuşit
  • Privatizarea Oltchim. Chinezii vin să negocieze preluarea Arpechim
  • A doua lună de scumpire a locuinţelor. Vezi cât costă un apartament în marile oraşe

Primele 20 de proiecte de investiţii publice în 2013 au totalizat 6 miliarde de lei, adică jumătate din întregul buget alocat.

"În 2012, primele 20 de proiecte de investiţii publice au totalizat în execuţie 4,7 miliarde lei, dintr-un total de 11 miliarde lei investiţii de la bugetul de stat, primul proiect fiind autostrada Orăştie-Sibiu. În 2013, deşi retorica publică spune că s-au tăiat banii de investiţii, au fost şase miliarde lei în execuţie (pentru primele 20 de proiecte - n.r.) , dintr-un total de aproape 12 miliarde lei de la bugetul de stat, primele trei obiective reprezentând autostrăzi. Sunt cifre în premieră, pentru că nu s-a prezentat până acum cât şi pe ce s-a cheltuit", a mai spus ministrul pentru Buget.

Liviu Voinea a mai arătat că sumele de anul trecut sunt legate şi de plata arieratelor, fiind plătite şi lucrări din anii precedenţi care nu fuseseră recepţionate.

CITIȚI ȘI:

  • Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Prognoza de absorbţie a fondurilor europene este nerealistă
  • Domenii ameninţate de insolvenţă în 2014

Ne puteți urmări și pe Google News