UPDATE: România nu duce o politică de acordare a cetăţeniei române în masă sau pe criterii etnice, nici în privinţa cetăţenilor Ucrainei şi nici în privinţa cetăţenilor altor state.Legislaţia română în materie de cetăţenie este conformă pe deplin cu practicile internaţionale în acest domeniu.

MAE român declară, la solicitarea EVZ, că legislaţia României nu vizează un anume stat sau o anumită comunitate în privinţa acordării cetăţeniei.
Legea cetăţeniei române nu prevede un regim diferit, mai favorabil, bazat pe criteriul etnic, ci doar stabileşte anumite facilităţi de natură procedurală, care se aplică foştilor cetăţeni români (precum şi descendenţilor acestora până la gradul III de rudenie), indiferent de origine etnică a acestora, care şi-au pierdut cetăţenia din motive istorice, independent de voinţa lor.

România a analizat cele mai importante sisteme europene în materie de acordare a cetăţeniei, concluzia fiind că există numeroase legislaţii naţionale similare, care prevăd condiţii mai puţin stricte pentru acordarea cetăţeniei, în cazuri justificate de relaţia specială existentă între potenţialul solicitant şi statul respectiv; principiile pe baza cărora România acordă cetăţenia română în regim procedural simplificat se regăsesc şi în legislaţiile altor state, inclusiv Ucraina.

Partea română a dat permanent dovadă de deplină transparenţă şi de disponibilitate la dialog, inclusiv faţă de Ucraina, cu privire la prevederile legislaţiei române în domeniul cetăţeniei.

În ceea ce priveşte afirmaţiile privind „eliberarea de paşapoarte”, MAE precizează că redobândirea cetăţeniei române nu este echivalentă cu dobândirea automată a unui document de călătorie (paşaport). Condiţiile şi procedurile pentru dobândirea unui document de călătorie sunt reglementate distinct sub aspect legislativ de cele privind dobândirea cetăţeniei române, fiind necesară parcurgerea unor etape subsecvente în acest scop.
De altfel, nu toate persoanele care redobândesc cetăţenia română solicită şi eliberarea unui document de călătorie.
Ucrainienii consideră eliberarea paşapoartelor un gest lipsit de amiciţie
Acei cetăţeni ai Ucrainei care primesc paşapoarte româneşti comit o infracţiune, iar un astfel de delict trebuie să fie sancţionat. Poziţia Ministerului ucrainean de Externe în această problemă rămâne neschimbată. Noi ne opunem de mai mult timp dublei cetăţenii. Am explicat în mod repetat omologilor noştri (români) că eliberarea de paşapoarte în masă, în regiunile de frontieră ale Ucrainei, constituie un pas lipsit de amiciţie la adresa ţării noastre”, a subliniat diplomatul ucrainean, într-o declaraţie preluată de mai multe media locale şi din Rusia, citată de Agerpres.

Reprezentantul diplomaţiei Kievului a mai spus că ”astăzi, relaţiile dintre Ucraina şi România trec printr-o renaştere. Acestea sunt mult mai bune decât acum câţiva ani, dar problema cetăţeniei nu a fost eliminată”.

În realitate, în Ucraina nu sunt chiar atât de mulţi etnici români, potrivit acestuia. De multe ori, unii ucraineni îşi trec în paşaportul ucrainean naţionalitatea ”român”, deşi provin din Republica Moldova, a mai spus Oleg Voloşin.
Acest lucru poate fi un motiv potenţial pentru acordarea statutului de limbă regională limbii române, în mai multe zone de la graniţa de vest a Ucrainei, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean.

”Vom face totul pentru a controla acest proces. Este o chestiune de competenţa SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei). Vom continua dialogul cu România în această privinţă”, a mai spus diplomatul menţionat.
CITIŢI ŞI:

  • Parlamentul de la Kiev adoptă legea limbilor regionale, între care e inclusă și româna