Evenimentul Zilei > International > Maduro va TĂIA din PIX hiperinflația din VENEZUELA
Maduro va TĂIA din PIX hiperinflația din VENEZUELA

Maduro va TĂIA din PIX hiperinflația din VENEZUELA

Nicolas Maduro, președintele socialist din Venezuela, a anunţat că va tăia trei zerouri de pe actualul Bolivar, moneda națională, pentru a combate inflaţia uriaşă care loveşte ţara.

Socialistul Maduro, care conduce Venezuela cu mână de fier, a declarat, în cursul unei reuniuni a guvernului, retransmisă la televiziune: "Am decis să elimin trei zerouri de pe moneda naţională, să retrag din circulaţie biletele şi monedele actuale şi să pun în circulaţie" unele noi cu începere de la 4 iunie.

Bancnota de 500 de bolivari (11,3 dolari la cursul oficial şi 2,1 dolari pe piaţa neagră) va avea pe viitor cea mai mare valoare nominală.

Cea mai mare bancnotă actuală, de 100.000 de bolivari, va deveni un bilet de 100 de bolivari. Aceasta abia ajunge pentru a cumpăra o cafea pe stradă, puterea de cumpărare fiind aruncată în aer de o hiperinflaţie aşteptată în acest an la 13.000%, potrivit FMI.

În zece ani, moneda naţională a Venezuelei a pierdut în total şase zerouri, pentru că, în 2008, sub preşedinţia lui Hugo Chavez, guvernul de la Caracas a lansat deja o nouă monedă, numită "bolivarul forte", eliminând trei zerouri de pe fostul bolivar.