Evenimentul Zilei > International > MADELEINE ALBRIGHT: „Cred că PUTIN trăiește în propria sa lume, cu ajutorul propagandei pe care o folosește în Rusia și în Europa de Est”
MADELEINE ALBRIGHT: „Cred că PUTIN trăiește în propria sa lume, cu ajutorul propagandei pe care o folosește în Rusia și în Europa de Est”

MADELEINE ALBRIGHT: „Cred că PUTIN trăiește în propria sa lume, cu ajutorul propagandei pe care o folosește în Rusia și în Europa de Est”

În timp ce conflictele din întreaga lume, din Gaza până în Ucraina, continuă să crească în intensitate, fostul secretar de Stat american Madeleine Albright consideră că „lumea întreagă este un dezastru”.

 „Puteți să vă amintți o perioadă în care au existat atât de multe probleme, în locuri atât de diferite din întreaga lume?”, a întrebat-o moderatorul CBS Bob Schieffer.

„Noi am trăit într-o eră foarte diferită, unde ne concentram pe amenințarea care venea din partea URSS și asta era cea mai importantă activitate și, în mod clar, cea mai periculoasă. Dar ceea ce se întâmplă acum este că vedem probleme într-o mulțime de locuri, simultan”, a explicat Albright, referindu-se la globalizare și tehnologie ca fiind factori principali în acest proces.

„Există atât de multe legături în lume, dar nu putem înțelege perfect știrile și fragmentele de informație care ne sunt transmise”, a mai spus fostul oficial american.

„Ce s-a schimbat: Nu vrem să fim polițiștii mondiali. Poporul american nu vrea asta”, a continuat Albright.

În ciuda opoziției americanilor ca țara lor să acționeze direct, în străinătate, pentru a combate violențele – potrivit unui sondaj POLITICO recent, citat de MSNBC, doar 17% dintre respondenți cred că Statele Unite ar trebui să se implice mai mult în conflicutl dintre Ucraina și Rusia – Albright a afirmat ferm că „SUA trebuie să fie la masa discuțiilor”.

Ea s-a referit la Putin și atitudinea sa față de Crimeea și acum față de Ucraina și la escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, ca la două evenimente „care schimbă regulile jocului”.

„Cred că Putin trăiește în propria sa lume”, a mai afirmat fosta șefă a diplomației americane, adăugând că el folosește propaganda în țara sa și în statele Europei Centrale și de Est.

Președintele Barack Obama a atras reacții diverse față de modul în care amdinistrația pe care o conduce a gestionat conflictele în desfășurare, până acum. Președintele a anunțat recent sancțiuni mai dure la adresa Rusiei și a fost prezent în Orientul Mijlociu, alături de secretarul de Stat John Kerry, pentru a susține negocierea păcii și încetarea focului între Israel și Gaza.

Într-o convorbire telefonică pe care a avut-o, duminică, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Obama a subliniat „nevoia urgentă de instituire a unui armistițiu umanitar, care să pună capăt ostilităților, pe baza acordului încheiat în noiembrie 2012”, precizează sursa citată. 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: