Adolescentele se fardeaza pentru a-si scoate in evidenta feminitatea. Cand au 13 ani, vor sa arate de 19”, afirma make-up artistul Paul Starr, cel care lucreaza atat cu tanara Lindsay Lohan, cat si cu experimentata Michelle Pfeiffer.

Frumusetea varstei

„Insa, intr-o zi, lucrurile se schimba si femeile vor sa arate mai tinere, chiar in perioada in care ating apogeul frumusetii. Daca ai 35-40 de ani, nu inseamna ca trebuie sa regreti perioada de la 20 de ani. Fiecare varsta are farmecul ei, iar femeile isi pot redescoperi frumusetea oricand”, adauga Starr.

Participantele la concursurile de frumusete si fotomodelele incepatoare fac parte din categoria celor care folosesc din belsug fondul de ten, mascara si fard intunecat pentru ochi, in vederea obtinerii unui aspect mai matur. „Trebuia sa aratam cu cativa ani mai in varsta”, isi aminteste Lauren Hutton, fost fotomodel, in prezent actrita. „Purtam haine foarte scumpe, pe care si le-ar fi putut permite doar femeile trecute de prima tinerete.”

Nuante si texturi discrete

In momentul in care ati trecut deja de anii adolescentei si ai tineretii, nu mai este nevoie de machiaj intens pentru a fi luate in serios. Angela Levin, make-up artistul care se ocupa de imaginea actritelor Jennifer Aniston si Nicole Kidman, afirma ca obtinerea unui aspect mai tanar se face cu anumite produse de machiaj, pentru fiecare categorie de varsta existand o paleta de culori si texturi diferite.

„Prea multa pudra imbatraneste. Conturul negru de la ochi, aplicat peste un strat generos de pudra, da un aspect caraghios, mai ales la sfarsitul unei petreceri”, spune fotograful Patrick McMullan, citat de publicatia „Marieclaire”.

Ascunderea imperfectiunilor

In astfel de cazuri, sunt mai potrivite texturile fine, cremoase. Folositi numai in anumite zone fondul de ten si anticearcanul, in loc sa le aplicati ca o masca pe toata fata. Pudrati discret fruntea, nasul si barbia, care tind sa straluceasca.

Textura pudrata este acceptata numai pentru fardurile de pleoape, cele moi strangandu-se in straturi inestetice. In loc de mascara neagra, folositi o nuanta neutra de fard pe arcade si conturati ochii cu un creion de culoare maro-inchis. Folositi cu atentie fardurile stralucitoare, pentru ca acestea scot in evidenta fiecare rid si por de pe fata. Acestea sunt destinate tinerelor de pana in 25 de ani.

TRUCURI

Nuante naturale

> In loc sa creati umbre, incercati sa va iluminati fata cu ajutorul machiajului.

> Folositi nuante mai pale, mai ales sub sprancene pentru ca arcadele sa para mai inalte.

> Pe pometi se aplica un fard discret, care sa aiba o culoare apropiata de cea a tenului.