O dieta adecvata va poate ajuta sa renuntati la fumat si sa treceti mai usor peste simptomele de sevraj, cum ar fi iritabilitatea, proasta dispozitie sau insomnia.
Nicotina accelereaza metabolismul si, totodata, poate reduce apetitul deoarece actioneaza asupra neuropeptidelor Y, hormonii care dau senzatia de foame. Ca sa nu simtiti prea des ca va este foame in perioada in care renuntati la fumat, este important ce si cum mancati. Iata cateva sfaturi:
Importanta micului dejun
Pentru un fumator este un efort sa manance la micul dejun. Pentru cei care doresc sa renunte la viciu mai usor mesele de dimineata sunt insa foarte importante.
Absenta nicotinei ii face irascibili pe cei care vor sa renunte la tigari, in special in primele zile. Mai mult, si valorile tensiunii arteriale sunt scazute.
Solutia este sa folositi substituenti de nicotina si sa nu sariti peste mesele de dimineata. Puteti consuma cereale sau alimente bogate in proteine (oua, branza, carne) ori produse mai usor de digerat, cum ar fi laptele sau iaurtul.
Daca adaugati paine la micul dejun este de preferat s-o alegeti pe cea cu boabe de cereale intregi. Cateva caise uscate, un mar, o para, un iaurt sarac in grasimi, prajituri ori biscuiti cu ovaz sunt ideale pentru a mentine tensiunea la valori normale.
Alimentele si buna dispozitie
De folos ar putea fi si produsele care cresc serotonina din creier, un neurotransmitator care creeaza senzatia de bucurie. In conditiile in care jumatate dintre fumatori sunt predispusi depresiei, aceste alimente nu sunt de ignorat. Nutritionistii va sfatuiesc sa incercati carnea de curcan, pui, rinichii, macroul, sardinele, dar si nucile ori alunele. Acestea contin triptofan, o proteina esentiala in fabricarea serotoninei.
In caz ca nu va descurcati singuri, puteti cere sfatul unui medic nutritionist sau chiar pe cel al medicului de familie. Acestia va pot prescrie si suplimente naturale care au rolul sa creasca nivelul serotoninei. Le puteti lua chiar cu cateva saptamani inainte sa va lasati de fumat, iar specialistii va vor comunica inclusiv dozele necesare.
Pranzul, bogat in proteine
Tot in primele zile va veti confrunta si cu senzatia de „sfarseala”, de lipsa a energiei. Asta s-ar putea sa va impiedice sa fiti atenti la locul de munca. Nicotina sporeste puterea de concentrare, iar lipsa ei s-ar putea sa va ingreuneze activitatea.
Nu si daca veti avea mese bogate in proteine, mai ales la pranz. Puteti alege un meniu bazat pe carne slaba, peste, oua, soia, legume. Pentru mentinerea unei bune concentrari, v-ar putea fi de folos si guma de mestecat, dar este important s-o alegeti pe cea fara zahar, pentru a impiedica aparitia cariilor.
Seara
Fara bauturi racoritoare cu cofeina
> Spre seara veti avea nevoie de alimente care sa va linisteasca, mai ales ca aproximativ 25a dintre cei care se lasa de fumat se confrunta cu insomnii.
> O cana cu lapte cald indulcit cu miere ori ceaiurile cu efecte linistitoare (cum este cel de musetel) pot actiona precum sedativele.
> Inainte de a merge la culcare, este recomandat sa nu consumati bauturi pe baza de cofeina deoarece acestea excita sistemul nervos, ceea ce poate provoca aparitia insomniei.