Lupta la Eurovision

Lupta la Eurovision

Peste 250 de piese intra in cursa pentru "europenele de muzica".

Un numar-record de 259 melodii au fost inscrise pentru preselectia nationala a concursului Eurovision 2007, care se anunta si anul acesta una incendiara.

Cu toate ca plicurile cu CD-uri trimise la TVR (organizatorul concursului) nu contin numele compozitorului si al interpretului, ci doar un motto si un numar de telefon, mai multi artisti au dezvaluit ca s-au inscris in concurs, iar speculatiile nu au intarziat sa apara. Astfel, Andra, cu o piesa scrisa de Marius Moga, este cotata ca favorita la castigarea selectiei nationale pentru Eurovision 2007.

Rock, pop, dance si latino

Ne puteți urmări și pe Google News

Astazi vor fi jurizate intr-o prima faza, cea de preselectie, toate piesele inscrise. Cele cinci jurii (formate din reprezentanti ai presei scrise, ai posturilor de radio, ai compozitorilor, ai caselor de discuri si ai TVR) vor alege 24 de piese care vor intra in semifinale.

"Juriile vor avea mult de muncit", spune Dan Manoliu, coordonatorul proiectului Eurovision Song Contest din partea TVR. Dupa succesul neasteptat al castigatorilor de anul trecut, trupa finlandeza Lordi, compozitorii romani "au prins curaj", asa ca anul acesta se anunta o diversitate de genuri muzicale. "Va fi o participare din toate zonele muzicale: rock, pop, dance, latino", sustine Dan Manoliu.

Jurii si criterii

Cele 24 de melodii selectate in urma jurizarii de astazi vor intra in semifinalele din 27 ianuarie si 3 februarie. Cele mai bune sase piese din fiecare semifinala (alese in urma voturilor unui juriu de specialitate, dar si de catre public, prin televoting) vor intra in finala de pe 10 februarie, cand va fi desemnat reprezentantul Romaniei la cea de-a 52-a editie a Eurovisionului, de la Helsinki, in Finlanda. Modalitatea de jurizare va fi 50% televoting, 50% juriu, iar toate cele trei parti ale concursului vor fi transmise in direct pe TVR 1. 

Printre cei care vor face parte astazi din diverse jurii se numara compozitorii Cornel Fugaru, Adrian Despot si Mihai Ogasanu, dar si Serban Huidu (Kiss FM), Titus Andrei (Radio Romania Actualitati) si Cristi Stanciu (Radio 21).

Andra, in echipa cu Moga

"Nu stiam ca s-au inscris atat de multe piese", a declarat compozitorul Mihai Ogasanu, care a participat la Eurovision in 2005 cu piesa "Lele", interpretata de Loredana Groza.

"Cred ca preselectia va fi un fel de avanpremiera a ceea ce se va intampla in muzica romaneasca in 2007", a spus el. Urmand exemplul lui Traistariu, care a participat la sase editii nationale ale concursului, mai multi artisti care au concurat anii trecuti "recidiveaza" in 2007. Printre acestia se numara Andra, cu o piesa compusa de Marius Moga, artista fiind considerata favorita la castigarea concursului.

Cinci piese pentru Indiggo

Dupa scandalul declansat anul trecut, cand au chemat in ajutor politia si pe presedintele Basescu, considerand ca au fost furate, gemenele de la Indiggo participa din nou la Eurovision si au inscris in concurs nu mai putin de cinci piese, potrivit informatiilor publicate in presa.

Costi Ionita, in schimb, un alt "abonat" al Eurovisionului, spune ca anul acesta are ca prioritate deschiderea unui post de televiziune muzical. "Poate mi-au inscris colaboratorii mei vreo piesa, ca sa-mi faca o surpriza, dar pe mine, personal, nu m-a interesat concursul de anul acesta", a declarat Costi, care anul trecut a participat cu pseudonimul Umberto Tomassi.

De la Chisinau

Natalia Barbu pentru Republica Moldova

Republica Moldova si-a desemnat deja reprezentantul: Natalia Barbu (foto mic), o cantareata lansata de curand si in Romania. Selectia a avut loc la sfarsitul anului trecut, iar castigatoarea a fost aleasa in urma votului unui juriu format din compozitori, interpreti si jurnalisti.

 Natalia Barbu a castigat competitia in defavoarea trupei Zdob si Zdub, care s-a clasat pe pozitia a doua. "Mi-as dori sa fim printre primii zece, atunci nu vom avea bataie de cap la urmatoarea editie", a declarat Natalia Barbu, care va canta piesa "Fight". (Raisa Lozinschi)