Lucescu jr. a devenit azi antrenorul naţionalei tricolore de fotbal. Mai era nevoie doar de aprobarea formală a Comitetului Executiv al FRF.
Comitetul Executiv al FRF s-a întrunit astăzi, de la ora 11.00, pentru a valida soluţia propusă de directorul general Ionuţ Lupescu pentru postul de antrenor al echipei naţionale de fotbal a României, funcţie rămasă vacantă după demiterea lui Victor Piţurcă. Preferinţele federalilor s-au îndreptat către Răzvan Lucescu, tehnician care îşi termină la vară contractul cu FC Braşov, grupare pe care a promovat-o din liga secundă şi cu care se bate acum pentru un loc în Liga Europei.
„Voi propune Comitetului Executiv ca Răzvan Lucescu să fie noul selecţioner”, a declarat ieri, pentru Mediafax, Ionuţ Lupescu. Obiectivul lui Lucescu junior este calificarea la Euro 2012 (campania pentru Mondialele din 2010 e compromisă deja). „Naţionala nu se refuză”, a comentat, ieri, Lucescu jr. Cursă cu mai mulţi „iepuri” Competiţia pentru desemnarea noului selecţioner a avut la start, conform listei iniţiale a FRF, şapte nume: Mircea Lucescu, Loţi Bölöni, Răzvan Lucescu, Gică Hagi, Ioan Andone, Dan Petrescu şi Cosmin Olăroiu, în vreme ce Mircea Rednic şi Marius Lăcătuş, antrenorii granzilor Dinamo, respectiv Steaua, n-au fost luaţi deloc în calcule.
În realitate, dintre toţi cei nominalizaţi, alesul se ştia deja de aproape o lună, mai exact după meciul cu Serbia, iar el este Răzvan Lucescu. Ceilalţi, cu excepţia lui Lucescu senior, au fost doar „iepuri” vehiculaţi pentru a oferi impresia de democraţie la FRF, respectivii neprimind nicio propunere concretă. Acuzat că foloseşte „autobaza” Dintre cei nominalizaţi de federaţie, doar Mircea Lucescu a primit o ofertă clară, dar a declinat-o, preferând să-şi prelungească exilul în Ucraina, la Şahtior Doneţk. Spre deosebire de el, Răzvan Lucescu a acceptat fără rezerve postul. A fost momentul în care tabăra Hagi-Petrescu-Popescu (opusă taberei lui Lupescu) s-a revoltat.
Nemulţumit este şi Mircea Rednic. Acesta se consideră îndreptăţit să devină selecţioner. Născut pe 17 februarie 1969, la Bucureşti, Răzvan Lucescu a fost un portar de valoare medie, iar ca antrenor a activat doar la două formaţii în scurta lui carieră de antrenor, începută în stagiunea 2003-2004: FC Braşov (pe care a pregătit-o în două rânduri, inclusiv în liga secundă) şi Rapid (cu care a cucerit două Cupe ale României şi a ajuns până în sferturile de finală ale Cupei UEFA).
În actuala stagiune, fiul lui „Il Luce” şi-a căpătat porecla „Mister X” pentru cele 12 remize bifate în 27 de runde de campionat. După meciul cu Unirea Urziceni, încheiat nedecis, 0-0, Dan Petrescu a sărit la beregata lui Răzvan: „Braşovul a băgat autobaza!”. Ieşiri în decor În realitate, la Lucescu jr. s-a putut remarca, în ultimii ani, o spectaculoasă metamorfoză. Iniţial adept al jocului ofensiv cu orice preţ, tehnicianul şi-a schimbat viziunea cu 180 de grade după stagiile de practică petrecute în preajma unor tehnicieni legendari, precum Fabio Capello şi Jose Mourinho. Răzvan Lucescu şi-a construit o imagine de antrenor aplicat, care ştie să facă echipe şi să capaciteze un grup de fotbalişti, dar şi de persoană care a primit o educaţie aleasă în familie.
Există şi câteva episoade în care fiul lui „Il Luce” a dat impresia că nu are cei şapte ani de-acasă. În 2008, chiar de 8 Martie, la un meci de Liga a II-a dintre Dinamo II şi FC Braşov, scor 2-1, Lucescu jr. a tăbărât asupra „centralului” Teodora Albon: „Această individă a stricat meciul. Este o javră ordinară! Am tăcut o repriză întreagă, am luat-o cu doamnă... Dar mai du-te-n p... mă-tii, că eşti vagaboantă!”.
N-a fost singurul derapaj al viitorului selecţioner. În 2005, după meciul Rapid - Feyenoord, disputat în Giuleşti în Cupa UEFA, Răzvan - pe atunci antrenor la Rapid - i-a arătat degetul mijlociu patronului George Copos! Stagiunea trecută, după ce Dinamo a părăsit Cupa UEFA, tehnicianul i-a trimis lui Borcea un SMS care se încheia astfel: „M..e Steaua!”.
DISPUTĂ
Piţurcă nu se dă dus Federaţia face eforturi disperate să scape de Victor Piţurcă, fostul selecţioner, căruia i s-a oferit o despăgubire de 300.000 de euro pentru a accepta rezilierea contractului. „Contractul de reziliere nu e valabil pentru mine”, s-a răţoit, ieri, Piţurcă.
Tehnicianul a consultat un avocat, care l-a sfătuit să nu accepte propunerea federaţiei şi să-şi caute dreptatea în instanţă, pentru a obţine o sumă mai mare. În înţelegerea cu FRF, tehnicianul avea o clauză de reziliere de 500.000 de euro. Un alt paragraf se referă la faptul că antrenorul nu poate fi dat afară dacă mai sunt şanse matematice de calificare la Mondiale.