Evenimentul Zilei > Politica > Lovitură grea pentru micii traficanți din nordul țării. Autoritatea vamală „taie” conducta alimentării cu produse din Ucraina
Lovitură grea pentru micii traficanți din nordul țării. Autoritatea vamală „taie” conducta alimentării cu produse din Ucraina

Lovitură grea pentru micii traficanți din nordul țării. Autoritatea vamală „taie” conducta alimentării cu produse din Ucraina

De sâmbătă, prin vămile de la granița UE - Sighet, Halmeu și Siret - nu se mai poate trece decât odată pe săptămână cu produse scutite de taxe, cumpărate din Bazarul de la Cernăuți

Micul trafic de la frontiera cu Ucraina va fi redus drastic prin decizia Direcției Generale a Vămilor (DGV) de a introduce, începând cu 15 februarie, la birourile vamale Sighet, Halmeu și Siret, o evidență a bunurilor cumpărate din țara vecină. Astfel, fiecare persoană care trece granița și aduce în România alimente, aparatură,  produse din  alcool și tutun sau combustibil va fi înregistrată într-o bază de date aflată în calculatoarele vameșilor. Prin această măsură, DGV vrea să îi opească pe micii comercianți care aduc marfă zilnic sau de câteva ori pe zi și o comercializează.  De sâmbătă încolo, cantitățile de produse de larg consum permise la intrarea în țară vor putea fi aduse doar o dată pe săptămână.
Peste 1.500 de treceri în fiecare zi
Cu o lună în urmă, „Evenimentul zilei” a relatat că  peste 1.500 de români trec, zilnic, granița cu Ucraina prin județele Botoșani, Suceava, Maramureș și Satu Mare. Mulți provin și din alte județe, precum Neamț, Bacău sau Iași. Cei mai mulți fac cumpărături din țara vecină pentru că bunurile sunt mai ieftine cu 40-50%. Principala țintă a românilor este Bazarul din Cernăuți, considerat cel mai mare din Estul Europei. De acolo, românii se aprovizionează cu zahăr, ulei, carne, ciocolată, ness, prăjituri, țigări, detergent, pastă de dinți, săpun, conserve, salam, cașcaval, vin, rachiu, coroane de flori etc.
Tarabe pline cu produse „Made in Ucraina”
Bunurile aflate în bagajele personale ale călătorilor, precum și carburanții aflați în rezervoarele mașinilor sunt scutite de  taxe  vamale, accize și T.V.A.  Conform legii, importurile de acest fel au loc ocazional și sunt pentru uzul personal sau familial ori cu destinația de cadouri. Problema este, spun autoritățile române, că, deși au dreptul legal să introducă în țară cantități limitate de produse, românii s-au obișnuit să le vândă, nu să le folosească în interes propriu. Astfel, tarabele din piețele județelor de la granița cu Ucraina, și nu numai, abundă de produse alimentare și nealimentare „made in Ucraina”.  
Șmecherie: bunuri personale aduse în grup
În ziarul nostru am arătat și „șmecheria” la care apelau românii: treceau granița, aproape zilnic, în familie sau în grupuri, pentru a aduce în țară cât mai multe „bunuri personale”. După dezvăluirile din „Evenimentul zilei”, DGV a transmis că s-au constatat cazuri în care călătorii introduc prin birourile vamale de frontieră Sighet, Halmeu și Siret cantități de combustibili (motorină sau benzină), produse din tutun, alcool, zahăr, sau alte bunuri peste uzul personal.  Drept urmare, aducerea în țară a acestor mărfuri nu au caracter ocazional și nu pot fi scutite de taxe.
Oficiali din DGV ne-au precizat că, odată cu introducerea noului sistem de verificare, se va ține evidența tuturor celor care aduc  produse din Ucraina. „Nu se mai poate intra în țară cu acea cotă de mărfuri permisă de  lege de două ori într-o săptămână. Însă, dacă un om trece, azi, cu alcool, mâine cu zahăr și poimâine cu tutun nu îl poate împiedica nimeni să le aducă zilnic”, ne-a explicat un oficial vamal.
Cota de mărfuri permisă
La fiecare intrare dintr-o țară non-UE, cum e Ucraina, românii pot să aducă mărfuri în valoare de 300 de euro. În plus, mai pot să aibă asupra lor: două pachete de țigări, 100 de trabucuri mari (cigarillos), 50 de trabucuri sau 250 grame de tutun. La capitolul „spirtoase”: un litru de tărie, doi litri de băuturi cu concentrație alcoolică sub 22 %, patru litri de vin și 16 litri de bere.  Combustibil: un rezervor plin și o canistră de zece litri. Prețul benzinei la ucrainieni e de circa 4 lei.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News