Londra: trafic de influenţă, blocat cu camera ascunsă

Londra: trafic de influenţă, blocat cu camera ascunsă

Trei aleşi laburişti au fost filmaţi în timp ce solicitau bani pentru a interveni pe lângă guvernanţi.

Partidul Laburist al premierului britanic Gordon Brown a primit o puternică lovitură de imagine, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor legislative, scrie AFP.

Postul de televiziune Channel 4 a difuzat, luni seară, imagini cu trei foşti miniştri laburişti, actuali parlamentari, în timp ce îşi ofereau serviciile unui jurnalist care se prezentase drept reprezentantul unei firme de lobby din Statele Unite. Cei trei - Geoff Hoon, Stephen Byers şi Patricia Hewitt - au fost suspendaţi din grupul parlamentar laburist.   Brown a exclus deschiderea unei investigaţii guvernamentale în acest caz, iar numărul doi din partid, Harriet Harman, a declarat că, în urma unei anchete parlamentare, s-a stabilit că nici măcar unul dintre cei trei nu a încălcat codul de conduită.

Tarif de 5.500 de euro pe zi

În imaginile difuzate de Channel 4, Byers, fost ministru al transporturilor, se prezintă ca un „taxi de închiriat” şi solicită pentru serviciile sale 5.000 de lire sterline pe zi (5.500 de euro). Byers se laudă că este o persoană importantă, capabilă să influenţeze deciziile actualului titular al portofoliului transporturilor, Andrew Adonis, care a negat însă vehement acest lucru.   Ofertă bogată pentru clienţi generoşi

Pentru a-şi convinge interlocutorul că merită banii pe care îi cere, Stephen Byers susţine că a intervenit şi în favoarea grupului Tesco pe lângă ministrul comerţului, Peter Mandelson, pentru a bloca pachetul de legi privind noul sistem de etichetare a produselor alimentare.   La rândul său, Patricia Hewitt i-a spus jurnalistului care o filma cu camera ascunsă că, pentru 3.000 de lire sterline, a ajutat o companie privată din domeniul sănătăţii să obţină un post într-un organism guvernamental cu rol consultativ. Hewitt a fost ministru al sănătăţii în perioada mai 2005-iunie 2007.

Geoff Hoon, ministru al apărării din 1999 până în 2005, apare şi el în imaginile difuzate de Channel 4 avansând acelaşi tarif: 3.000 de lire sterline. Pentru a ceastă sumă, Hoon promite să îşi folosească expertiza interna ţio nală şi relaţiile „pentru a face bani”.

Legal, dar imoral

Activitatea de lobby este reglementată în Marea Britanie şi, potrivit BBC, parlamentarilor nu le este interzis să lucreze pentru companii private. Însă dem nitarii trebuie să dea dovadă de transparenţă şi să declare periodic banii primiţi. În schimbul plăţilor, ei nu pot redacta amendamente la proiecte de lege şi nu pot activa ca lobbyişti în domeniile gestionate când erau miniştri decât după un an de mandat. Legislaţia ar putea fi înăsprită în viitorul apropiat, în acest sens pronunţându-se atât laburiştii, cât şi opoziţia conservatoare.

„Dezvăluirile sunt şocante. Este nevoie de o anchetă serioasă a guvernului în acest caz.“,
DAVID CAMERON, liderul opoziţiei conservatoare

Ne puteți urmări și pe Google News